Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Presuda Radovanu Karadžiću u decembru, prijeti mu doživotna robija

21/07/2015

Haški tribunal planira u decembru izreći presudu Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) optuženom za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Izricanje presude ranije je bilo najavljeno za oktobar.

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici počinjen 1995. i u još nekoliko opština u BiH 1992., kao i za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, terorisanje građana Sarajeva, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Karadžić je uhapšen na današnji dan prije sedam godina u Srbiji, gdje je živio pod imenom Dragan Dabić. Suđenje mu je počelo u oktobru 2009., a Tužilaštvo je počelo s izvođenjem dokaza pola godine kasnije i okončalo ovaj proces u maju 2012. Karadžić, koji se sam brani, svoje svjedoke pozivao je od oktobra 2012. do maja prošle godine.

U završnim riječima održanim u jesen, Tužilaštvo je zatražilo doživotni zatvor za bivšeg predsjednika RS-a, koji je u završnom obraćanju Sudskom vijeću iznio uvjerenje da će biti oslobođen.

Presudu će donijeti vijeće kojim predsjedava južnokorejski sudija O-Gon Kwon, a čiji članovi su Howard Morrison i Melville Baird, javlja BIRN-Justice Report.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.