BiH

Presuda za zločine u Kotor-Varoši 4. februara

14/01/2016

Odbrane optuženih za zločin počinjen u Kotor-Varoši pred Apelacionim vijećem Suda BiH zatražile su oslobađajuću presudu jer smatraju da njihovi branjenici nisu učestvovali u napadu na selo Serdari 1992. godine. Izricanje presude zakazano je za 4. februar.

Branilac prvooptuženog Fikreta Planinčića, Bekir Ferizović, istakao je da Sud mora pažljivo analizirati svaku razliku pri identifikaciji njegovog branjenika, te da njegovo prepoznavanje po glasu nije pouzdano, javio je BIRN-Justice Report.

– Svjedok Serdar Joco je naveo da je po glasu prepoznao Planinčića. Radmila Serdar je na glavnom pretresu kazala da misli i da je poprilično sigurna da je Planinčić bio u kući u kojoj se desio napad – kazao je Ferizović.

Odbrana je također istakla da nije dokazano ko je pucao na kuću porodice Serdar i ko je bacio eksplozivnu napravu. Dodao je da nije obavljen vanjski pregled leševa i obdukcija.

– Vještak se nije mogao izjasniti o kojim se povredama radi i na koji način su nanesene – rekao je Ferizović i zatražio oslobađajuću presudu imajući u vidu presumpciju nevinosti.

Optuženi Planinčić se obratio Sudu izrazivši saučešće porodicama, te dodao da nije učestvovao u zločinima koji mu se stavljaju na teret.

Uz Planinčića, Sead Menzil i Mirsad Vatrač su optuženi da su 17. septembra 1992. godine učestvovali u napadu na Serdare u sklopu kojeg je ubijeno 16 srpskih civila, među kojima je bilo žena i djece.

Prvostepenom presudom iz januara 2014. godine Planinčić i Menzil su proglašeni krivim i osuđeni na po 11 i po godina zatvora, dok je Vatrač bio osuđen na deset i po godina zatvora. Ovu presudu ukinulo je Apelaciono vijeće i naložilo održavanje ponovnog suđenja.

Odbrana drugooptuženog Menzila je navela kako Tužilaštvo nije dokazalo da je njegov branjenik počinio djelo koje mu se stavlja na teret. Dodao je da se ne može prihvatiti teza optužbe da je selo Serdari bilo van borbenih sukoba.

– Vještak vojne struke Senad Kljajić je zaključio da su u Serdarima bila borbena dejstva, te da je civile trebalo iseliti, a ne naoružavati ih da učestvuju u borbama. Svjedoci odbrane govore o tome da su mještani sela bili naoružani i da su učestvovali u napadima – izjavio je advokat Adil Draganović.

On je podsjetio na iskaz Gine Kukrić, koja je jedina od svjedoka Tužilaštva izjavila da je Menzil bio u dvorištu kuće u vrijeme napada. Kazao je da Kukrić nije mogla prepoznati Menzila jer ga nije ni poznavala.

– Smatram da moj branjenik nije počinio djelo koje mu se stavlja na teret. Zaista ni jedan dokaz ne govori da je na bilo koji način učestvovao. Predlažem da se oslobodi optužbe – rekao Draganović.

Fadil Abaz, advokat Mensura Vatrača, istakao je da se svi dokazi temelje na iskazu Gine Kukrić, koja je kazala da je vidjela njegovog branjenika.

Naveo je da ona nije vidjela da je Vatrač pucao i učestvovao u napadu.

Također je rekao da je svjedok Nedeljko Sakan isključio mogućnost da je Vatrač učestvovao u Serdarima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.