BiH

Tuzla

Prevoznici uglja protestovali ispred direkcije Rudnika uglja “Kreka”

17/12/2021

Prevoznicima je pred Direkcijom Rudnika uglja "Kreka" rečeno kako direktor nije u kancelariji, što je izazvalo ogorčenje

Stotinjak prevoznika uglja sa područja Tuzlanskog kantona održalo je proteste ispred Direkcije Rudnika uglja “Kreka” u Tuzli zatraživši od menadžmenta tog rudnika da se poštuje red prilikom utovara uglja, a ne raspored, javlja Anadolu Agency (AA).

Istaknuli su kako oni kupuju ugalj od Rudnika uglja “Kreka” te da ga transportuju penzionerima, školama, bolnicama, domaćinstvima, ali i da njihovi problemi traju od 2000. godine.

„Posljednjih 18 dana uveli su jednu firmu kojoj konstantno utovaraju ugalj, a nama ne. Mi smo prisiljeni da idemo u Stanare, da tamo tovarimo ugalj, jer nam ovdje ne daju. Niko od ljudi ko je od nas naručio, nije dobio ugalj“, kazao je prevoznik Dževdet Aslanaj.

Prevoznicima je pred Direkcijom Rudnika uglja “Kreka” rečeno kako direktor nije u kancelariji, što je izazvalo ogorčenje, jer su protesti najavljeni prije osam dana.

„Ne tražimo puno. Red i gotovinska uplata, a ne da se samo jedna firma stavlja na spisak za utovar“, kazao je prevoznik Nermin Kasumović.

Nezadovoljni prevoznici su predlagali blokadu saobraćaja, potom i blokadu proizvodnje na Površinskom kopu “Šikulje”.

„Imamo sljedeće korake, najvjerovatnije ćemo se u ponedjeljak ponovo okupiti ispred Direkcije. Tražimo da bude pošteno, da bude red, a ne raspored. Posljednjih 18 dana se proizvodi ugalj, ali isključivo za potrebe Termoelektrane ‘Tuzla’. Ugalj za Termoelektranu ‘Tuzla’ je 45 KM po toni, a nama neće da utovare 115 KM po toni. Ovo se mora riješiti. Sindikati, penzioneri, naši građani su platili ugalj, ali ga ne mogu dobiti, jer nama neće da utovaraju“, kazao je prevoznik Admir Smajić.

Prevoznici su proteste započeli kod Rudnika uglja “Mramor” i kamionima su prošli pored Direkcije Rudnika uglja “Kreka”. Nakon što su parkirali kamione, došli su pred Direkciju, ali nisu imali, izuzev službenika policije, nikog s druge strane za eventualni razgovor.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.