Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objašnjenje Damira Arnauta

Priča o vuku, kozi i kupusu: Dosta laganja – put do vlasti razumiju i osnovci

312052313_1932456987092978_6744625724694898829_n

Teoretski bilo koje, ali u praksi vuk ne može ostati s kozom, ni koza s kupusom. Kakvo lucidno poređenje sa kombinacijom striktnih pravila i rezultata koje su glasači iznjedrili. Pa krenimo redom

“Građani me zaustavljaju i traže da objasnim detalje o formiranju vlasti. Kako mi je glas dalo više od 8.000 ljudi, od čega preko 7.000 u tri gradske općine, a u sve tri ovih dana ne silazim sa bicikla zbog najdivnijeg sarajevskog miholjskog ljeta koje pamtim, broj upita je ogroman”, objavio je na društvenim mrežama Damir Arnaut, zastupnik u državnom Parlamentu.

Njegu objavu koja govori o formiranju vlasti, ali ilustrovanu kroz zadatak iz osnovnih škola, prenosimo u cjelosti.

Nije mi samo obaveza, već i zadovoljstvo, stati i na svaki odgovoriti, pogotovo što su mahom popraćeni porukama „ma mičite SDA, prodisat ćemo“. Na ovaj tekst sam se odlučio ne toliko zbog pružanja odgovora i onim koji me ne sretnu, već zbog fantastične ilustracije kojom je jedna sugrađanka jučer reagovala na moje odgovore. Rekla je „pa to je kao zadatak koji sam davala svojim osnovcima. Vuk, koza i kupus.“ Upravo!

Svi ga se sjećamo – kombinacija je zadatih i praktičnih pravila. U čamac mogu stati samo lađar i jedna životinja. Na obali ostaju dvije životinje. Teoretski bilo koje, ali u praksi vuk ne može ostati s kozom, ni koza s kupusom. Kakvo lucidno poređenje sa kombinacijom striktnih pravila i rezultata koje su glasači iznjedrili. Pa krenimo redom.

Zadate su:

– Za Vijeće ministara BiH neophodno je dvoje od trojca Bećirović, Komšić, Cvijanović i 22 poslanika, 10 iz FBiH i 5 iz RS

– SDA-HDZ-SNSD sa satelitima imaju 21 – ne mogu sami formirati državnu vlast

– Za Vladu FBiH neophodno je 50 poslanika i bar 11 delegata u svakom etničkom klubu

– SDA i HDZ imaju 41 poslanika, ne mogu sami formirati Vladu FBiH

– HDZ je nezaobilazan jer će imati bar 16 delegata u Klubu Hrvata

No, praktična strana, koju dijelom određuje i ova zadata, izgleda ovako:

– Kad već ne može zaobići HDZ, Naša stranka ni u jednoj kombinaciji neće ni sa SDA ni sa SNSD

– NIP neće sa SDA

– PDP, SDS i Nebojša Vukanović neće ni sa SNSD ni sa SDA

– HDZ neće „komunicirati“ sa DF, ali im ne smeta da Komšićevoj stranci „Bakir da dio bošnjačkog kolača“, po modelu 2019.

Kombinacija ovih zadatih i praktičnih parametara ostavlja isključivo iduće opcije:

?. ????? ??? ??? ? ???? (???????? ????????)

– Trojka i DF će prema HDZ-u nastupiti kao građanski, a ne bošnjački, blok sa 40 federalnih i 13 državnih poslanika.

– To će privući SDS/PDP/Vukanovića da uđu u Vijeće ministara BiH, dovoljno za opću i obje entitetske većine. Komšić i Bećirović daju novog državnog premijera.

– Ako ovu priču podrže NES i Kasumović, to bi i bez HDZ-a dovelo do 46 poslanika u federalnom i 21 u državnom parlamentu.

– HDZ će ostati neizbježan, zbog dominacije u FBiH Klubu Hrvata, ali i zbog nepostojanja drugih iznad opisanih praktičnih avenija za 22 državna poslanika. Ali će biti manjinski partner, te – s obzirom na sistem glasanja u državnom parlamentu – u većini slučajeva neće moći blokirati usvajanje ključnih zakona. Ako bi i SBiH dala podršku, HDZ ne bi mogao blokirati zakone ni u Parlamentu FBiH.

– Ako HDZ odbije ovaj aranžman, a ovaj blok ostane stabilan, HDZ neće imati brojke za ijednu drugu opciju. Schmidtovi rokovi će početi teči, što bi HDZ do februara ostavilo van Vlade FBiH, a način glasanja na državnom nivou može lako dovesti do Vijeća ministara bez ijednog pripadnika đavoljeg Tronošca.

?. ????? ???/??-???-???? (???????? ????????? ? ??????)

Ako DF odluči ostati na mračnoj strani i opet biti dio „Bakirove bošnjačke kvote“, SDA-HDZ-DF će u federalnom parlamentu imati 53, a u državnom 16 poslanika. Sa Dodikom 24. Mandatara bi dali Komšić i Cvijanović. Iduće četiri godine bi bile deja vu prethodne četiri, na kvadrat. Dodik i Čović bi vodili glavnu riječ.

? ½. ??????????? ??????

Kako SDP nije eksplicitno odbacio vlast sa SDA i SNSD, ovo nije moguće isključiti. Identična je prethodnoj, uz dodavanje SDP-a. No do nje može doći samo ako DF odbije prvu i prihvati drugu opciju. Ovisit će i o snazi glasova razuma u SDP-u.
Summa summarum, zadatak za osnovce ostavlja dva stvarna puta: Izbijanje bar dvije noge iz Tronošca ili jačanje istog. To nije apstraktna, već suštinska, razlika, a efekti su:

• U prvoj opciji Jelka Miličević ne bi bila državna premijerka. U drugoj bi.
• U prvoj bi federalni premijer bio neko iz Trojke. U drugoj bi bio neko s crne liste.
• Prva bi provela preporuke Istražne komisije i kaznila odgovorne. Druga bi odgovorne stavila na ministarske i direktorske pozicije.
• Prva bi bila programska, a druga matematička vlast.
• Prva bi odmah usvojila sve EU zakone i otvorila pregovore. Druga ne bi usvojila nijedan EU zakon, ali bi 2026. molila Brisel da otvori jedno poglavlje „na lijepe oči“.
• Prva bi uvela elektronsko glasanje. Druga bi pokrala iduće izbore.
• O direktoru OSA-e bi u prvoj opciji odlučivala Trojka, a u drugoj Bakir i Seka
• Direktora SIPA-e bi u drugoj opciji birao Dodik. U prvoj bi ga SIPA hapsila
• U prvoj bi nove sudije Ustavnog suda BiH bili pravni stručnjaci, poput Farisa Vehabovića, a u drugoj Bariša Čolak i Dževad „Vijećnica“ Mahmutović.
• U prvoj bi ministar vanjskih poslova bio iz PDP ili SDS, a u drugoj Milica Marković ili Ana Trišić-Babić.
• U prvoj bi stranke sa sjedištem u Sarajevu imale četiri državna ministra, koliko ih i sljeduje, a u drugoj bi Bakir četvrtog dao HDZ-u, kao što ga je 2019. dao Dodiku
• U prvoj bi HDZ imao jednog člana Ustavnopravne komisije, koliko ih sljeduje, a u drugoj bi im Bakir opet dao dva člana, da mogu sve obarati.
• Prva bi na čelo KCUS dovela stručnjaka. Druga bi istrgovala jedno državno, dva federalna i tri kantonalna ministarstva, gradonačelnika Mostara, provedbu „legitimnog predstavljanja“, vertikalu u javnim preduzećima i još štošta, samo da ostane Seka
• U prvoj HDZ ne bi mogao ništa blokirati. U drugoj bi Dodik i Čović sve blokirali.
• Prva bi vratila ljude u Bosnu i Hercegovinu. U drugoj bi otišlo novih sto hiljada.

Mogu ovako unedogled, ali sve je već kristalno jasno.

Moji glasači znaju da ne lažem. Ako nisam lagao u kampanji, pa i uz rizik gubitka kojeg glasa, sigurno to neću raditi s ovim brojem glasova.

Lažu vas kad govore o teoriji, a kriju praksu: svi koji kažu da može državna vlast i bez HDZ i SNSD, a kriju da je onda neophodno da SDS, PDP i Vukanović uđu sa SDA, što oni ??????? neće uraditi. To zna i penzionisana učiteljica.

Lažu vas da je potrebna „koncentracijska vlada“. To je drugi termin za „spašavanje vojnika Bakira“.

Lažu vas svi kojih nema na ulici, a koji komuniciraju putem portala koje finansiraju kao Kurz i 45 austrijskih ministara, direktora javnih preduzeća i urednika medija koje Austrija istražuje zbog “hranjenja prominentnih medija reklamama u zamjenu za pozitivno izvještavanje”.

Ne lažu vas oni koji stanu na ulici, odgovore na vaša pitanja i iskoriste vaše sugestije.

Ovi koji vas lažu znaju da je sve ovo istina i zato su uspaničeni. Boje se da će biti bolje. Ja istinski uživam u miholjskom ljetu i svemu što pruža i nadam se da hoće.

Prije četiri godine sam napisao kako će te četiri godine izgledati jer je Bakir Dodiku i Čoviću dao po četiri delegata. Nisam ni zeru promašio. Tako će biti i s ovim tekstom.

??š? ???? ?? ???. ?? ??? ?????? ????????? ?. ??????? ????? ?? ??? ?? ????????. ???? ?? ?? ????????? ?? ??š? ž???? ??? ?????????????? ??? ??????.