BiH

kemal čaušević

Nekada se sprdao i “pravio rogove”, a danas devet godina zatvora i oduzimanje imovine

27/05/2021

Čaušević je danas za krivično djelo primanje dara osuđen je na četiri godine, a za pranje novca na šest, te mu je izrečena jedinstvena kazna od devet godina zatvora. Od njega se oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela i to novac u iznosu od 575.000 KM, četiri stana i isto toliko poslovnih prostora, te zemljište

Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom je bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemal Čaušević osuđen na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora za primanje dara i drugih oblika koristi, te pranje novca, a Anes Sadiković na dvije godine zatvora za davanje dara pri uvozu tekstila.

Prvostepenom presudom Čaušević je oslobođen za zloupotrebu službenog položaja.

Sjetimo se detalja iz septembra 2015. godine kada je Čaušević ismijavao tada Mehmedaliju Osmića, u to vrijeme predsjednika Sindikata Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kojem je “pravio rogove” dok je ovaj davao izjavu za medije.

Osmić je tada novinarima govorio da do pljenidbe Čauševićeve imovine neće doći jer je tada, po Osmićevoj tužbi, platio 5.800 KM.

Dok je to Osmić govorio, Čaušević ga je iza leđa ismijavao.

Podsjetimo, Čaušević je danas za krivično djelo primanje dara osuđen je na četiri godine, a za pranje novca na šest, te mu je izrečena jedinstvena kazna od devet godina zatvora. Od njega se oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela i to novac u iznosu od 575.000 KM, četiri stana i isto toliko poslovnih prostora, te zemljište.

Obojica optuženih su obavezna nadoknaditi troškove sudskog postupka.

Tužilaštvo BiH tereti Čauševića za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara, a Anesa Sadikovića za davanje dara pri uvozu tekstila. Čauševiću se stavlja na teret i da je “Glasu Srpske – Grafika a.d. Banjaluka” pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 200.000 konvertibilnih maraka (KM).

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.