Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prijedlog za pritvor Lijanoviću i ostalim nakon što svi optuženi budu ispitani

BiH

lijanovic (3)

U Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona danas su ispitane tri jučer uhapšene osobe koje su osumnjičene da su udruženi nezakonito stekli 700.000 KM uslovljavanjem poljoprivrednika za podsticaje. Zbog neprisustva dvojice izabranih branilaca, dvije osobe još uvijek nisu ispitane, dok je osoba iz Odžaka nakon ispitivanja puštena da se brani sa slobode, saopćio je Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva.

Jerko Ivanković Lijanović, Suad Čamdžić, Edin Ajanović, Mersed Šerifović i A. P. iz Odžaka danas su predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, nakon što su jučer uhapšeni u koordiniranoj akciji ovog Tužilaštva i Federalne uprave policije.

Federalna uprava policije danas je predala i izvještaj o počinjenom krivičnom djelu udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlaštenja.

˝Protiv petorice osumnjičenih donesena je naredba o provođenju istrage. Međutim, tri osobe su ispitane u prisustvu branilaca, dok dvije osobe, koje koriste to zakonsko pravo, još uvijek nisu ispitane jer njihov izabrani branilac trenutno nije prisutan. Dakle, nakon što i te osobe budu ispitane Tužilaštvo će se odrediti i donijeti odluku o stavljanju prijedloga za određivanje pritvora za osumnjičene i ta odluka će vjerovatno biti donijeta sutra u jutarnjim satima˝, potvrdio je Arnautović.

Dodao je da će Tužilaštvo tek nakon što svi osumnjičeni budu ispitani biti u mogućnosti donijeti odluku o predlaganju pritvora i prezentirati više informacija o samom predmetu.