Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prijem za porodice šehida i poginulih boraca općine Novi Grad

dan_sehida_novi_grad_5

U Općini Novi Grad Sarajevo i ove je godine upriličen prijem za porodice šehida i poginulih boraca Novog Grada, a uručena im je i skromna novčana pomoć.

Novčane hedije porodicama su uručili Tajib Delalić, predsjedavajući Rusmir Baljić, dopredsjedavajući OV Mirza Selimbegović i predsjednica Udruženja Emina Viteškić.

Za majku poginulog borca Darka Kljenaka, Biseru Kljenak, novčana pomoć ima veliko značenje i poruku:

„Iznos hedije nije toliko važan koliko je važno njeno značenje, a to je da nismo zaboravljeni i da neko pamti našu tragediju. Moj Darko je bio apsolvent Elektrotehničkog fakluteta, a kada je poginuo imao je tek 25 godina“, priča Bisera.

Danas, više od dvije decenije nakon njegove smrti majka Bisera svoju bol dijeli sa drugim majkama, koje su tokom agresije na našu zemlju ostale bez svojih najmilijih. Zahvalila je Općini koja pridaje važnost ovim porodicama i ne zaboravlja one koji su poginuli braneći svoj grad i svoju državu.

Kako je kazao Tajib Delalić ova lokalna zajednica nastoji da na simboličan način iskaže poštovanje prema onima koji su u odbranu naše države dali ono najvažnije, svoje živote. Delalić ističe da svake godine na osnovu spiska koji dostavi Organizacija porodica
šehida i poginulih boraca, Općina dodjeljuje jednokratnu novčanu pomoć porodicama šehida i poginulih boraca.

„To je običaj koji se njeguje tradicionalno svake godine i mi se trudimo da se u skladu sa mogućnostima sjetimo svih familija, familija onih koji su dali najviše za ovu domovinu. To je nešto najmanje što možemo uraditi za te porodice. Stoga nastojimo da se porodice okupe i da im se ukaže pažnja koju zaslužuju, oni, i oni koji su dali najviše za ovu državu“, rekao je predsjedavajući Baljić, dodajući da nikada ne smijemo zaboraviti one zahvaljujući kojima danas živimo u miru.

Delegacija Općine Novi Grad Sarajevo predvođena predsjedavajućim Općinskog vijeća Novi Grad Rusmirom Baljićem i pomoćnikom Općinskog načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajibom Delalićem, drugog dana Ramazanskog bajrama,
obilježila je Dan šehida zajedno sa predstavnicima Udruženja „Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Općine Novi Grad“ i građanima.

Tim povodom delegacije su zajedno sa članovima porodica, rodbinom i prijateljima poginulih boraca Armije RBiH, obišle mezaristane u Ahatovićima, Bojniku, Boljakovom Potoku, ŽIŠ-u
i na Dobrinji, a centralna manifestacija održana je na šehidskom mezarju u Buča Potoku.

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe prisustni su se sjetili hrabrih sinova, koji su u temelje slobodne BiH ugradili svoje živote, i odali im dužno poštovanje. Na svim mezaristanima na
području Novog Grada proučen je Ja`sin, a Hatma dova za sve šehide proučena je u Gazi Husrev-begovoj džamiji.