Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Strogo domaćinski

Prikupljeno 1,6 milijardi maraka od famoznih akciza, putevi u nikad gorem stanju

cesta

Zagovornici povećanja akciza kleli su se u sve i svašta da će na taj način prikupljeni novac biti trošen namjenski, odnosno isključivo u svrhu izgradnje puteva. Davane su garancije, doduše ispostavit će se bez ikakvog pokrića da tim novcem neće biti krpljene budžetske rupe i da će građani vidjeti korist od toga što im je u to vrijeme taj namet povećan za 15 feninga

Od građana Bosne i Hercegovine prikupljeno je više od milijardu i šest stotina osamdeset i osam miliona maraka od akciza na naftu i naftne derivate, putarina za izgradnju autoputeva i putarina za izgradnju puteva u posljednjih godinu i po. Ovo je podatak Uprave za indirektno oporezivanje BiH koji su kao odgovor na poslaničko pitanje dostavili zastupnici Naše stranke Mirjani Marinković-Lepić.

Od nešto više od 1, 6 milijardi maraka čak 759.253.659,77 maraka naplaćeno je u 2019. i prvih šest mjeseci 2020. prihoda od akciza na naftu i naftne derivate, dok je za isti period naplaćeno 580.830.713,74 maraka od putariпa za  izgradnju autoputeva, a  348.125.629,41 maraka od putariпa za izgradnju puteva.

No, zastupnica Marinković-Lepić na drugi dio pitanja, a koji se odnosi na to za koju namjenu su utrošena prikupljena sredstva, ukoliko želi dobiti odgovor, morat će se obratiti Vijeću ministara, entitetskim vladama i Vladi Brčko distrikta. Naime, kako su i pojasnili iz Uprave za indirektno oporezivanje, te uprava nadležna je samo za raspodjelu sredstava, a kako ih vlasti troše, oni to ne znaju.

– UIO u skladu sa važećim propisim, kojima je definisana naplata i raspodjela indirektnih poreza na teritoriji Bosne i Hercegovine, raspodjelu prikupljenih sredstava vrši isključivo prema korisnicima prihoda, a to su država, entiteti i Brčko distrikt BiH, te raspolaže samo informacijama o sredstvima koja su doznačena BiH, Republici Srpskoj, Federaciji Bosne i Hercegovine i Brčko distriktu BiH. Dakle, UIO je sve prikupljene prihode od indirektnih poreza i ostalih prihoda i taksi, nakon izdvajanja minimalne rezerve za povrate obveznicima indirektnih poreza, doznačila na račune države BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH (korisnicima prihoda), a o daljoj raspodjeli tih prihoda odlučuju korisnici prihoda. Slijedom navedenog, UIO ne raspolaže informacijama o daljnoj raspodjeli prihoda od indirektnih poreza na niže nivoe vlasti- naveli su iz Uprave za indirektno oprezivanje BiH.

Inače, kada je usvajan set zakona o akcizama i to u decembru 2017. godine, a čemu je prethodio pravi politički rat između onih koji su podržavali povećanje akciza na gorivo i onih koji su mu se protivili, zagovornici povećanja akciza kleli su se u sve i svašta da će na taj način prikupljeni novac biti trošen namjenski, odnosno isključivo u svrhu izgradnje puteva. Davane su garancije, doduše ispostavit će se bez ikakvog pokrića da tim novcem neće biti krpljene budžetske rupe i da će građani vidjeti korist od toga što im je u to vrijeme taj namet povećan za 15 feninga.

U to vrijeme pred kraj mandata tadašnjeg saziva Parlamenta BiH podržan je i prijedlog da se formira parlamentarna komisija koja će svaka tri mjeseca pratiti utrošak sredstava na računu prikupljenom od akciza.

Sve je ostalo “mrtvo slovo na papiru” i prošle su skoro tri godine, a ne zna se kako se taj i novac od putarina uistinu troši.

Ono što se zna, to je da se zasigurno ne troši na gradnju puteva. Podsjećamo, prema podacima UIOBiH u periodu od 2006. godine do danas po osnovu akciza i putarina prikupljeno je ukupno oko 12 milijardi maraka.

Skoro sav taj novac UIO je doznačila državnom i entitetskom nivou vlasti, te Brčko distriktu.

Račun o tome kako su trošene pare građana do sada niko nije podnio.