Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izbori 2020

Prilikom izbora rekordera iz Teočaka, 28 posto glasača upropastilo svoj listić

800×450 (1)

Muminović je “ubjedljivo pobijedio” s 2.061 osvojenim glasom

Na lokalnim izborima u Opštini Teočak ove je godine pravo glasa imalo 6.728 glasača.

Za ulazak u Općinsko vijeće Teočaka borilo se šest političkih subjekata, a cenzus je prešlo njih pet. Jedino je SBB ostao ispod cenzusa.

Pobjedu je odnijela SDA sa 1.882 glasa (68,96 posto), stranka koja je kandidovala i pobjednika za načelničku poziciju.

Na izborima za načelničku poziciju borio se samo jedan kandidat, Tajib Muminović iz SDA.

Zanimljivo je da je na izborima za načelničku poziciju, u kojima se pobjednik znao i prije početka glasanja, skoro 30 posto glasača koji su izašli na izbore, bacilo svoj glasački listić!

580 glasača je ubacilo prazan glasački listić u kutiju, dok je 225 glasača išaralo listić na kojem je bilo samo jedno ime za načelničku poziciju.

Kada se tome doda podatak da 3.862 birača (57,4 posto) s pravom glasa nije uopšte izašlo na izbore, doći ćemo do računice da je za Muminovića glasalo tek 30,6 posto građana Teočaka s pravom glasa.

Muminović je “ubjedljivo pobijedio” s 2.061 osvojenim glasom. Kako sada stvari stoje, Muminović će postati prvi načelnik koji je vladao jednom opštinom u BiH punih 30 godina. On je na čelu Općine Teočak od 1994. godine.

SDA će imati više od dvotrećinske većine u Općinskom vijeće s osvojenih 27,9 posto glasova od ukupnog broja onih s pravom glasa u Teočaku.

Definitivno, još jedna potvrda u korist teze da pobjednike na izborima odlučuju oni koji ne izlaze na izbore.