BiH

koronavirus

U RS-u registrovan 76 novi slučaj zaraze, bolnice su pune

04/08/2020

Vršilac dužnosti direktora Instituta Branislav Zeljković rekao je da Institut i dalje preporučuje četiri mjere, a to su fizička distanca, nošenje zaštitnih maski, lična higijena i dezinfekcija

Virus korona u posljednja 24 sata u Republici Srpskoj je potvrđen kod 76 osoba, a nakon testiranih 506 uzoraka, dok je prijavljen jedan smrtni slučaj.

-Epidemiološka situacija je i dalje nepovolja i trend pada broja zaraženih se mora nastaviti – istakao je v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković na konferenciji za novinare upozorivši da je veliki broj inficiranih mlađe i srednje životne dobi.

Privatna druženja, ponovio je, predstavljaju najveću opasnost po širenje virusa te ponavlja da je neophodno da se građani pridržavaju propisanih mjera, fizičke distance, nošenja maski, lične higijene i dezinfekcije.

I doktorica Jela Aćimović, specijalistica epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo RS je ukazala da se pune kapaciteti bolnica u RS, jer se od 1. juna bilježi porast inficiranih, a “vrh“ incidencije je bio prošle sedmice.

U Univezitetskom kliničkom centru RS trenutno je hospitalizirano 75 oboljelih, u ostalim bolnicama 205, a najviše u dobojskoj 45.

-Od ukupnog broja smještenih u bolnice 20 je na respiratorima. Starosna granica osoba koje umiru se spušta, a prošle sedmice smo imali smrtni slučaj u dobi od 35 do 49 godina te sedam smrtnih slučajeva kod osoba životne dobi od 50 do 64 godine. To je vrlo upozoravajuća situacija i neophodno je da se građani pridržavaju mjera – ukazala je Aćimović.

Dodala je da je od početka infekcije u RS koronavirus potvrđen kod 5.136 osoba, a zabilježena su 183 smrtna slučaja.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.