Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ACCOUNT

Priručnik za sudije i tužioce o korupcijskim izazovima u javnim nabavkama

20190715_121549

Priručnik stavlja akcent na primjere iz sudske prakse, specifičnosti dokazivanja krivičnog djela te ključne dileme i probleme u praksi procesuiranja korupcije u javnim nabavkama

Kako bi bio povećan broj procesuiranih slučajeva korupcije u okviru sistema javnih nabavki Antikorupcijska mreža u Bosni i Hercegovine (ACCOUNT) izradila je “Priručnik za sudije i tužioce: Korupcijski izazovi u postupcima javnih nabavki”.

Priručnik su prezentirali danas autori Adnan Tulić, ujedno i šef Specijalnog odjeljenja Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, te iz ACCOUNT-a Mirela Porobić i Slobodan Golubović, koji su danas naglasili da su na ovaj način željeli kao civilno društvo pomoći u borbi protiv korupcije.

Priručnik je rezultat nastojanja Mreže ACCOUNT i cilj mu je pružiti doprinos prevenciji zloupotrebe te efikasnijem procesuiranju i sankcioniranju krivičnih djela korupcije u javnim nabavkama.

Kako je upozoreno kroz sistem javnih nabavki godišnje se u BiH potroši više od dvije milijarde KM te je zbog velike količine novca ta oblast izuzetno podložna korupciji, a smanjenje korupcije u tom sistemu doprinijelo bi smanjenju korupcije u bh. društvu općenito.

Priručnik stavlja akcent na primjere iz sudske prakse, specifičnosti dokazivanja krivičnog djela te ključne dileme i probleme u praksi procesuiranja korupcije u javnim nabavkama.

Direktor Mreže ACCOUNT Eldin Karić kazao je da je to doprinos onim predstavnicima pravosuđa koji zaista žele da se bore protiv korupcije, a bit će od koristi i svim drugim u tom lancu od ugovornih organa do ovlaštenih službenih osoba.

Priručnik ima sistemska poglavlja koja se odnose na opis tog problema, donosi statističke podatke o vrijednostima ugovora u postupcima javnih nabavki, opisuje i koruptivne rizike kroz sve faze javnih nabavki te radnjama dokazivanja zloupotrebe položaja, a donosi i preporuke.

Naglašena je i potreba izmjena Zakona o javnim nabavkama kojima bi se također omogućilo bolje procesuiranje korupcije, a akcenat je stavljen na uvođenje zakonitih posebnih istražnih radnji bez kojih je teško dokazati konspirativni dogovor i činjenje.