Naša stranka

“Pritisci na Schmidta imaju efekta, inače bi do sada zakon već bio nametnut”

nasa stranka – arnaut – cudic – kojovic

Ćudić je naglasila da Schmidtova odluka u ovom obliku jednako diskriminira i Srbe i Hrvate i Bošnjake i daje alate SNSD, SDA, i HDZ-u za formiranje vlasti u FBiH

Naša stranka je povodom Schmidtovih prijedloga izmjena Izbornog zakona održala press konferenciju na kojoj su se obratili zastupnici u Parlamentu BiH Damir Arnaut i Predrag Kojović i Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke.

Damir Arnaut je naglasio da predložene Schmidtove izmjene predstavljaju odmicanje od principa na kojima BiH počiva, a taj princip je da su svi pripadnici svakog konstitutivnog naroda potpuno jednaki na svakom pedlju njene teritorije.

„Upravo su pripadnici konstitutivnih naroda koji su u određenom kantonu u manjim brojevima oni kojima je zaštita u Domu naroda posebno potrebna“, rekao je Arnaut.

Arnaut je također spomenuo da je prilikom jučerašnjih i današnjih sastanaka u ambasadama naišao na ogromno razumijevanje u jednom velikom dijelu međunarodne zajednice da Schmidtovo rješenje nije dobro kao i da ga nije dobro nametati pred izbore.

Predrag Kojović je skrenuo pažnju i na činjenicu da Schmidt predlaže podizanje broja delegata potrebnih da se formira vlast u FBiH. Umjesto šest, ako Schmidt nametne svoje izmjene, bit će potrebno osam delegata iz svakog etničkog kluba.

„To je nagrada za ljude koji su četiri godine blokirali sve u Federaciji. Zna se ko može imati osam delegata u svakom klubu, to su nacionalne stranke. Ovim izmjenama daje se prednost nacionalnim strankama u formiranju Vlade i tek, ako ne uspiju, počinju se aktivirati mjere za formiranje vlade. Ovo je put u neki novi eksperiment s BiH a ne prema Briselu“, rekao je Kojović.

Ćudić je naglasila da Schmidtova odluka u ovom obliku jednako diskriminira i Srbe i Hrvate i Bošnjake i daje alate SNSD, SDA, i HDZ-u za formiranje vlasti u FBiH. Posebno je skrenula pažnju na ustupak Miloradu Dodiku: „Dodik se raduje jer bi ovim izmjenama dobio kontrolni paket za formiranje Kluba Srba u Domu naroda. Paradoksalno, poručujemo Šmitu, ako mu je namjera da deblokira procese u FBiH, da će dobiti suprotno, dobit će potpuno cementiranje u FBiH i produbiti apatiju građana da uopšte učestvuju u izbornom procesu.“

U Našoj stranci vjeruju da do nametanja odluke neće doći te da će pritisak koji i sami ulažu uroditi plodom.