Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegat u domu naroda psbih

Prodanović: BiH se ne može pohvaliti odgovorom na ključne probleme pandemije

prodanovic

Dodao je kako misli da time jesu ugrožena ljudska prava građana, te da se “ne možemo pozivati na složenost uređenja u BiH”

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Lazar Prodanović je danas u Sarajevu izjavio novinarima da se Bosna i Hercegovina, nažalost, ne može pohvaliti odgovorom na ključne probleme pandemije virusa korona, u smislu da svi građani BiH imaju zaštitu i započinjanjem procesa vakcinacije, odnosno sticanje imuniteta.

Dodao je kako misli da time jesu ugrožena ljudska prava građana, te da se “ne možemo pozivati na složenost uređenja u BiH”.

– Treba da vidimo samo pozitivna iskustva susjednih zemalja. Nažalost, nismo iskoristili niti uticaj izvršnih institucija vlasti na svim nivoima u dovoljnoj mjeri, niti smo osjetili dovoljno prijateljstvo sa važnim međunarodnim institucijama, da bismo dobili vakcine kako su to neke druge zemlje učinile – naveo je Prodanović.

Kaže da, ako bismo čak započeli vakcinaciju u jednom dijelu BiH, ne misli da bismo riješili pitanje. Dodaje da „moramo obezbijediti dovoljan broj vakcina, prije svega za zdravstvene radnike koji rade u covid bolnicama i odjeljenjima, ugrožene kategorije kao što su osobe starije životne dobi i smještene u staračkim domovima“.

– Mislim da smo se previše pouzdali u Covax mehanizam kojim bismo obezbijedili vakcine. Nažalost, u ovom smislu i velike zemlje, s obzirom da se radi o najtraženijem proizvodu u svijetu sada, nisu iskazale u dovoljnoj mjeri solidarnost, no to nas ne opravdava da nismo obezbijedili vakcine – zaključio je Prodanović.