Online diskusija

Misija OSCE-a u BiH: Preduslov za promjene je da žene prijavljuju zlostavljanje

kavalec3 (1)

Žene i djevojke počele su prijavljivati zlostavljanja i diskriminatorna ponašanja, poručujući da je dosta, rekla je Kavalec

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizovala je u utorak online diskusiju na temu uznemiravanja žena u javnoj sferi, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je navedeno iz OSCE-a diskusija je okupila više od 130 predstavnica i predstavnika organizacija civilnog društva, relevantnih institucija, međunarodne zajednice i javnosti sa ciljem da se definišu preporuke o tome kako sprečavati i rješavati problem uznemiravanja žena u javnoj sferi. Učesnice i učesnici su razgovarali i o načinima boljeg razumijevanja posljedica ovakvog zlostavljanja, kao i utvrđivanju dostupnih odgovora na ovaj problem.

“Žene i djevojke počele su prijavljivati zlostavljanja i diskriminatorna ponašanja, poručujući da je dosta. Ovo je pozitivan preduslov za promjenu i važno je da podržimo one koje javno govore o tome”, kazala je ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH.

Ona je istakla da se OSCE pridržava nulte tolerancije bilo kojeg oblika uznemiravanja i vodi sveobuhvatan program borbe protiv rodno zasnovanog nasilja nad ženama i djevojkama.

“Radimo na jačanju institucionalnog odgovora na rodno zasnovano nasilje i na osnaživanju žena kako bi prepoznale i prijavile bilo koji oblik uznemiravanja, a posebno radimo na osnaživanju marginaliziranih žena u tom smislu”, rekla je ona.

Johanna Stromquist, ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini kazala je da je značajno učešće žena na svim nivoima od suštinske važnosti za demokratsko i održivo društvo.

“Kako bi se borili protiv uznemiravanja žena u javnoj sferi, potrebno je da žene i muškarci zajednički rade na prevazilaženju destruktivnih stereotipa koji onemogućavaju pojedince i društvo da postignu svoj puni potencijal”, navela je ambasadorica Švedske u BiH, predstavljajući švedsko predsjedavanje OSCE-om, koje rodnu ravnopravnost smatra jednim od tri glavna prioriteta u BiH i za BiH.

Matthew Field, britanski ambasador u BiH, je naglasio da se prevelik broj žena u javnom životu u BiH suočava sa stalnim uznemiravanjem, prijetnjama, insinuacijama i napadima.

“Cilj toga je da se žene osjećaju da im nije mjesto u javnom životu, da ne pripadaju mjestima gdje se donose odluke. Svi su na gubitku ako se to desi. Politika i politike će biti lošije, donesene odluke će biti lošije. Danas sam ovdje da čujem i bolje razumijem kako se boriti protiv ove grozne pojave, na dobrobit svih”, kazao je Field.

U saopštenju iz OSCE-a se navodi da su seksistički stavovi i stereotipi široko rašireni u tijelima vlasti, politici, privatnom sektoru, akademskom društvu, novinarstvu, umjetnosti, nauci i tehnologiji, čak i u civilnom društvu i međunarodnim organizacijama. Dodaje se da se nadaju da će ova diskusija dati doprinos podizanju svijesti o ovom problemu, te osigurati da ovaj vid uznemiravanja bude široko prepoznat, da se o njemu razgovara i da bude efikasno riješen.