Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

psbih

Prodanović: Inkluzija Roma u BiH hroničan je problem

lazar_prodanovic-fena

Prodanović je najavio i aktivno uključivanje PSBiH i Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH u praćenje implementacije Akcionog plana, ali i podsticanje stalnih i neophodnih aktivnosti radi što većeg napretka u što kraćem periodu za dobrobit cijele romske zajednice u BiH

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Lazar Prodanović učestvovao je danas na Mulilateralnom sastanku Mreže parlamentarnih odbora za ljudska prava i rodnu ravnopravnost Zapadnog Balkana (HUGEN mreža) koji je održan u online formatu.

Na sastanku, čije je održavanje inicirao Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, razgovaralo se o unapređenju položaja i kvaliteta života romske zajednice u svjetlu primjene Deklaracije partnera zapadnog Balkana o integraciji Roma u okviru procesa proširenja Evropske unije (EU) – Deklaracija iz Poznanja.

U obraćanju učesnicima sastanka Prodanović je upozorio da je inkluzija Roma u BiH hroničan problem, kome se, kako je rekao, mora pokloniti puna pažnja.

Podsjetio je da su se Deklaracijom iz Poznanja nadležne vlasti zemalja koje teže članstvu u Evropskoj uniji u narednom periodu obavezale na napredak u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, zdravstvene zaštite, obrazovanja i borbe protiv diskriminacije Roma.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH donijelo je Akcioni plan za društvenu inkluziju Roma i Romkinja, kojim se targetiraju upravo te oblasti u cilju pune implementacije Deklaracije iz Poznanja.

Između ostaloga, Prodanović je upozorio da su romske žene najugroženija kategorija jer najviše vremena provode kod kuće u neuvjetnim objektima, ne posjeduju određena znanja o faktorima koji utiču na njihovo reproduktivno zdravlje i planiranje roditeljstva, a uz to, većina njih nema pristup zdravstvenim ustanovama, pedijatrima, te znanja o neonatalnoj brizi.

Prodanović je najavio i aktivno uključivanje PSBiH i Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH u praćenje implementacije Akcionog plana, ali i podsticanje stalnih i neophodnih aktivnosti radi što većeg napretka u što kraćem periodu za dobrobit cijele romske zajednice u BiH.

Osim razmjene iskustava iz zemalja regiona o primjeni Deklaracije iz Poznanja, učesnici sastanka posebno su razgovarali o načinima prevencije maloljetnih i ugovorenih brakova u romskoj zajednici, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.