Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saopćenje za javnost

Prof. dr. Izetbegović: Pravilna reorganizacija unaprijedila rad Klinike za gastroenterohepatologiju

Gastro – osoblje

U Klinici je zaposleno 47 uposlenika, 14 ljekara, 26 medicinskih sestara/tehničara, 5 radnica i 2 radnika kao pomoćno osoblje

Klinika za gastroenterohepatologiju KCUS je referalni centar za upalne bolesti crijeva na nivou FBiH. Pruža usluge iz oblasti interventne endoskopije 24 sata, te ima stručno osposobljeno osoblje, opremu za dijagnostiku i terapiju, kaže se u saopćenju za javnost KCUS-a i dodaje:

– Ova Klinika kao OJ pripada Internističkim disciplinama, a pruža usluge sekundarnog B i tercijarnog nivoa. Na ovoj Klinici zbrinjavaju se pacijenti iz drugih kantona i RS. Na mjesečnom planu na ovoj Klinici se pregleda više od 1.000 ambulantnih pacijenata i uradi oko 450 dijagnostičkih i terapeutskih procedura.

U Klinici je zaposleno 47 uposlenika, 14 ljekara, 26 medicinskih sestara/tehničara, 5 radnica i 2 radnika kao pomoćno osoblje. Klinika raspolaže sa 37 kreveta u stacionarnom dijelu, koji su raspoređeni u dva odjeljenja: Odjeljenje za kliničku hepatologiju i Odjeljenje za gastroenterologiju sa dijagnostičkom i terapeutskom endoskopijom.

Šefica Klinike doc. dr. Amra Puhalović, ističe da se u zgradi DIP-a nalaze ambulante za pregled pacijenata, za proksimalnu i distalnu endoskopiju /zaustavljanje krvarenja, mehaničku i injekcionu hemostazu.

„ U amblantama se radi i vađenje stranog tijela, ligiranje i skleroziranje ezofagelanih varikoziteta, argon plazma koagulacija krvarećih sudova u želucu i dvanaestopalačnom crijevu. Na Klinici se realizuje dilatacija, plasiranje stentova na različitim nivoima probavne cijevi/ezofagealni, kolorektalni samoekspandibilni stent SEMS, polipektomije, endoskopske sumbukozne disekcije /ESD/, endoskopska mukozna resekcija/EMR/, perkutana endoskopska gastrostoma – PEG za bilijarnu endoskopsku dijagnostiku: ERCP dijagnostički i terapeutski. ERCP sa biopsijom papile, bruch citologijom, ekstrakcijom konkremenata iz bilijarnog stabla implantacijom plastičnog/metalnog stenta u bilijarno stablo i ERCP sa balon dilatacijom žučnih vodova“, rekla je doc. Puhalović .

Na Klinici se radi standardni transabdominalni ultrazvuk za ciljane i slijepe biopsije jetre, kao i dijagnostičke i terapeutske abdominalne punkcije, endoskopski ultrazvuk /EUS/ sa finoiglenom biopsijom FNA i enteroskopija.

„U Klinici se vrši tretiranje IBD bolesnika biološkom terapijom monoklonalnim antitijelima / anti TNF –antitijela/ najsavremenija terapija u svijetu u liječenju IBD, te izdavanje i ordiniranje imunosupresivne i antiviralne terapije koja se finansira od strane ZZOiR FBIH. Redovno se vrši propisivanje enterane prehrane i bezglutenskog brašna koje se finansira iz ZZO Kantona Sarajevo. Planiramo razvijanje radiofrekventne ablacije kao terapije Baretovog jednjaka“ navodi doc. dr. Puhalović.

Direktorica Internističkih disciplina prof. dr. Senija Rašić ističe značaj u pružanju usluga iz oblasti invazivnih endoskopskih procedura.

„Vrijedni i stručni uposlenici Klinike za gastroenterohepatologiju svakako doprinose ukupnom radu Internističke discipline i KCUS-a kao cjeline. Ulaganja u stručna i naučna usavršavanja uposlenika, kao i u zanavljanje opreme sa ciljem pružanja diferentnih, visoko sofisticiranih dijagnostiko-terapijskih procedura će uvijek biti prioritet KCUS“, poručila je prof. dr. Rašić.

Prema riječima generalne direktorice prof. dr. Sebije Izetbegović, ova Klinika u nepune tri godine znatno je unaprijedila funkcioniranje, pravilnom reorganizacijom odjeljenja i rada uposlenika.

„Pravilna reorganizacija unaprijedila je funkcioniranje klinike i zadovoljni smo postignutim napretkom. Nažalost, klinika je u jednoj od vrlo starih i neuslovnih zgrada pa ih planiramo što prije preseliti u CMB, što nam je jedan od prioriteta. Želimo da pacijentima bude ugodniji boravak u KCUS a, naravno, i da naši uposlenici imaju bolje uslove rada“, izjavila je prof. dr. Izetbegović.