BiH

Prekoračene granične vrijednosti

Proglašena “Pripravnost” u KS zbog prekomjerne zagađenosti zraka

23/11/2020

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u naredna tri dana se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa slabim vjetrom promjenljivog smjera

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor donijelo je danas odluku o proglašenju epizode ¨Pripravnost¨ u svim zonama na području Kantona Sarajevo u kojima se primjenjuje Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo na tri automatske stanice je zabilježeno prekoračenje dnevnih graničnih vrijednosti koncentracija čestičnih tvari u zraku – PM10 (50 µg/m3) za prethodni dan.

– Izmjerene su sljedeće vrijednosti: Otoka – 63,5 µg/m3, Ilidža – 64,3 µg/m3 i Ilijaš – 82,7 µg/m3. I danas su zabilježene povišene koncentracije čestičnih materija u zraku. Dnevne prosječne vrijednosti za PM10 izmjerene noćas i jutros, u periodu od 00.00 do 8.00 sati, na svim stanicama također su prekoračile propisane granične vrijednosti – saopćeno je iz Službe protokola i press-a KS.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u naredna tri dana se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa slabim vjetrom promjenljivog smjera.

– S obzirom na prognoziranu stabilnu vremensku situaciju, u Kantonu Sarajevo se očekuje pojava temperaturne inverzije, naročito u jutarnjim satima, što će uzrokovati akumuliranje zagađujućih materija u prizemnim dijelovima kotline – saopćeno je.

Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti stanje kvaliteta zraka i tome na vrijeme informirati javnost.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.