Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog izvještaja OSCE-a

Tegeltija se obrušio na međunarodnu zajednicu, Sattler mu odgovorio emotikonom

Milan Tegeltija3

Afera „Potkivanje“ u čijem centru se našao predsjednik VSTV-a BiH prikazuje sumornu sliku o trenutnoj situaciji u okviru VSTV-a BiH. Komisija je konstatovala da predsjednik VSTV-a BiH, kao član Vijeća u stalnom radnom angažmanu, ne može snositi disciplinsku odgovornost jer sve radnje preduzima u svojstvu predsjednika Vijeća, a ne sudije

Nakon što su ključni međunarodni zvaničnici u BiH iznijeli niz kritika na račun bh. pravosuđa, prevashodno zbog katastrofalnih rezultata u segmentu procesuiranja korupcije, na Twitteru se oglasio predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija.

A. DUČIĆ

Tegeltija se doslovno obrušio na međunarodnu zajednicu u BiH zbog nalaze koji sročeni u izvještaju OSCE-a i Ministarstva vanjskih poslova SAD-a. Riječ je o trećem izvještaju o odgovoru pravosuđa na korupciju po nazivom “sindrom nekažnjivosti” u kojem se konstatuje da je u 2019. godini došlo do dramatičnog pada u procesuiranju visoke korupcije.

– OEBS misija u BIH, u pogledu vladavine prava, nema mandat da preispituje i komentariše odluke sudskih, tužilačkih i disciplinskih organa, niti da se bavi tumačenjem domaćih zakona od strane nadležnih institucija u pojedinačnim sudskim, tužilačkim i disciplinskim predmetima – napisao je Tegeltija na Twitteru.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler koji je danas bio uvodničar na predstavljanju ovog izvještaja na Twitteru je odgovorio Tegeltiji i to sa simptomatičnim emotikonom – “Rumenkom”.

Inače, prema definiciji: emotikon “Rumenko” znači da ste nešto pogrešno izjavili ili potpuno krivo shvatili i ostali živi. Sad vam je radi toga neugodno.

Tegeltija ga je upitao gdje je pogriješio. Također, Tegeltija je dalje nastavio s paljbom na račun međunarodnog faktora u BiH:

– Nezavisnost pravosuđa podrazumijeva nezavisnost kako od uticaja domaćih tako i od uticaja međunarodnih faktora. Ukoliko žele da istinski podrže vladavinu prava, “međunarodni partneri” moraju poštovati institucije BiH kao suverene države, te se držati svog mandata i nadležnosti. Dobronamjerni međunarodni faktori bi trebalo da daju primjer domaćim da se institucije i postupci moraju poštovati, jer ako domaći vide da to rade međunarodni koji se zalažu za vladavinu prava, onda kažu pa eto i oni to rade, znači dozvoljeno je, i to onda postaje standard – naveo je Tegeltija.

Podsjetimo, izvještaj upućuje i na rastući i zabrinjavajući manjak profesionalizma i integriteta kod ključnih pravosudnih aktera, a ukazuju i na nespremnost Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu „VSTV BiH“) da podrži etičke standarde i osigura odgovornost u okviru pravosuđa.

– Javna dešavanja u 2019. godini uistinu nude pregršt dokaza o (sve vidljivijem) političkom uplitanju u krivičnopravni sistem, a demonstrirala su i nespremnost VSTV-a BiH da podrži profesionalne i etičke standarde i osigura odgovornost u okviru pravosuđa. Afera „Potkivanje“ u čijem centru se našao predsjednik VSTV-a BiH prikazuje sumornu sliku o trenutnoj situaciji u okviru VSTV-a BiH. Komisija je konstatovala da predsjednik VSTV-a BiH, kao član Vijeća u stalnom radnom angažmanu, ne može snositi disciplinsku odgovornost jer sve radnje preduzima u svojstvu predsjednika Vijeća, a ne sudije.

UDT se žalio na ovo rješenje, koje je potvrdila drugostepena disciplinska komisija (sastavljena od tri člana VSTV-a BiH prema zakonskoj proceduri). Stoga, Vijeće nije nikad čak ni razmatralo sadržaj tužbe. Ovaj ishod je očigledno suprotan odredbama Zakona o VSTV-u BiH koje predviđaju preduzimanje disciplinskih mjera protiv člana Vijeća, uključujući i predsjednika, a koje sežu do suspenzije i razrješenja sa dužnosti – zaključuje se u ovom izvještaju.