Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Emira Švraka

Projekt za bolju vidljivost i kvalitetu života osoba s teškoćama

cerebralna paraliza – radionica

Prvi seminar je održan u Centru za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo za 50 odgajatelja JU ‘Djeca Sarajeva’ i deset roditelja

Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH organizator je seminara o senzornoj osjetljivosti djece predškolskog doba i ulozi porodice, realiziranog u okviru istoimenog projekta koji se realizira od novembra ove do kraja aprila 2020. godine.

Projekt sufinansira Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, a glavni ciljevi su promocija socijalne inkluzije, povećana vidljivost i poboljšanje kvaliteta života djece/osoba s teškoćama i njihovih porodica kroz praktična rješenja za svakodnevne senzorne probleme te art radionice.

Direktorica Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH prof. dr Emira Švraka kaže za Fenu da tzv. senzorni-čulni portret djeteta treba da pomogne (roditeljima, odgajateljima i nastavnicima) boljem razumijevanju djetetove osjetljivosti i bude važan dodatak stručnoj procjeni.

– Primjena novog instrumenta istraživanja kao primjer inkluzivne prakse je ujedno i dijagnostički alat za senzorne probleme djece predškolskog uzrasta i donošenje programa rane intervencije i predstavlja benefit za cijelu zajednicu – kazala je.

Profesorica Švraka kaže da je u okviru tog projekta planirano ukupno pet Art radionica i to dvije u vrtićima JU ‘Djeca Sarajeva’, te po jedna u prostorijama Saveza, Centru za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo i Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece ‘Mjedenica’.

Dodaje da je jedna od aktivnosti i promocija umjetničkog izražavanja djece bez teškoća i djece/osoba s cerebralnom paralizom i drugim teškoćama, kroz odabir crteža za ‘Inkluzivnu slikovnicu’ i oslikavanje majica.

Prvi seminar je održan u Centru za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo za 50 odgajatelja JU ‘Djeca Sarajeva’ i deset roditelja. Upriličena je i Art radionica u Vrtiću ‘Višnjik’.

U projekt su, uz članice Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH, uključeni i Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo, Udruženje ‘Sunce’ Pale, Centar ‘Vladimir Nazor’ Sarajevo, studenti i nastavnici Fakulteta zdravstvenih studija, Pedagoškog fakulteta, timovi Waldorf vrtića ‘Jabuka’ i ‘Kolibica’, Pedagoški zavod, Udruženje učitelja, Udruženje roditelja KS, inkluzivne osnovne škole, privatni vrtići.

Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH teži poboljšanju kvalitete života obitelji osoba s cerebralnom paralizom (CP) i drugim psihofizičkim teškoćama, potiče stvaranje novih vrijednosti u re/habilitaciji osoba s psihofizičkim i senzornim teškoćama i tako predstavlja oslonac zajednice za realizaciju socijalne inkluzije.

Savez čini Udruženje oboljelih od dječije cerebralne paralize KS, Udruženje oboljelih od dječije cerebralne paralize i distrofije BPK – Goražde, Kantonalno udruženje roditelja osoba oboljelih od cerebralne paralize mikrocefalije i hidrocefalusa ‘Dlan’ Zenica (ZDK) i Udruženje osoba s cerebralnom paralizom i drugim onesposobljenjima Sapna (TK). Osnovan je 2011. godine u Sarajevu, a trenutno brine o interesima oko 500 članova u navedenim kantonima.