Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

genocid u srebrenici

Pronađeno tek nekoliko kostiju: Sabina će 11. jula ukopati maloljetnog brata Eseda

Foto: Fena

Njen otac Alija Klempić ukopan je u Potočarima 2003. godine, a posmrtni ostaci muža Sulejmana Begovića nikad nisu pronađeni. U vrijeme smrti njen muž je imao 25 godina

U kompleksu Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari 11. jula će biti klanjana dženaza Esedu Klempiću koji je imao šesnaest godina kada je ubijen u genocidu u Srebrenici.

Njegovi posmrtni ostaci, nekoliko pronađenih kostiju, na vječni počinak će ispratiti sestra Sabina Begović.

Ostaci u više grobnica

Ona je u razgovoru za Fenu kazala da su posmrtni ostaci njenog brata pronađeni u više grobnica i to prije nekoliko godina, ali su sa ukopom sačekali jer su se nadali pronalasku ostatka tijela.

-Međutim, vrijeme odmiče i nema novih informacija za pronalazak njegovog tijela i ove godine smo odlučili da se kopa. Kada su me nazvali iz Instituta za nestale osobe i rekli za posmrtne ostatke brata, imala sam osjećaj da se to upravo desilo, a ne prije nekoliko godina jer uvijek sam se nadala da će preživjeti genocid. Na neki način, drago mi je što su pronađene njegove kosti i što će imati svoj mezar – kaže Sabina Begović.

Nažalost, dodaje ona, njihova majka nije dočekala da se pronađu Esedovi posmrtni ostaci, a želja joj je bila da zna gdje će biti njegov mezar.

Begović se prisjeća da je brata zadnji put vidjela 10. jula 1995. godine, kada je iz sela Bukovice krenuo preko šume s ocem i njenim mužem, dok je ona sa sinom od osam mjeseci u naručju, te s majkom i sestrama, krenula prema Potočarima.

Sjećanje na rastanak

-Rastanka s njima zauvijek ću se sjećati. U Potočarima sam vidjela strahote. Sa djetetom sam uspjela ući u jedan autobus koji je vozio prema Kladnju, a u tom autobusu su zločinci tražili od žena muške bebe. I svu mušku djecu su otimali majkama iz ruku. Ja sam se čudom spasila, jer sam rekla da je kod mene djevojčica. Taj trenutak nikad ne mogu zaboraviti – kazala je Begović.

Njen otac Alija Klempić ukopan je u Potočarima 2003. godine, a posmrtni ostaci muža Sulejmana Begovića nikad nisu pronađeni. U vrijeme smrti njen muž je imao 25 godina.

Sabina Begović

Nakon genocida, Sabina je nastavila svoj život sa sinom u Tinji kod Srebrenika.

– Kao samohrana majka imala sam 21 godinu i nije nimalo jednostavno bilo odgajati dijete bez oca. Moje dijete je ostalo uskraćeno za očevu ljubav zbog zločinaca. Ipak, borila sam se kroz život, i othranila dijete na koje sam ponosna – zaključila je Sabina Begović.

Ukop četiri maloljetnika

Esed Klempić jedan je od četiri maloljetnika za koje će dženaza biti klanjana 11. jula u Potočarima. Najmlađa žrtva genocida koja će biti ukopana je Elvir Salčinović koji je imao svega 15 godina kada je ubijen.

Dženaza će biti klanjana i za Semira Đozića koji je imao 17 godina, te Mustafu Mekanića koji je kao i Esed Klempić imao 16 godina.

U Potočarima će 11. jula biti ukopano 30 žrtava, uz mogućnost da porodica još jedne žrtve da saglasnost.