Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

budite oprezni

Facebookom kruži morbidna poruka na koju su mnogi nasjeli

facebook
Foto: Unsplash

Jedna od prevara je ranije bila česta, a pokazala se prilično učinkovitom među korisnicima Facebooka te se odnosi na lažne informacije o nečijoj smrti

Na Facebooku svakog dana vrebaju razne opasnosti te korisnici uvijek trebaju biti oprezni prilikom klikanja na razne poveznice, prilikom komunikacije s nepoznatim osobama, a pogotovo dogovaranjem kupovine i prodaje, i preko Facebooka i općenito na internetu.

Jedna od prevara je ranije bila česta, a pokazala se prilično učinkovitom među korisnicima Facebooka te se odnosi na lažne informacije o nečijoj smrti.

Mamac za klikove

Takve se poveznice s naslovom “Vidi ko je poginuo, u nesreći, mislim da ga poznaješ, jako mi je žao” i uz koji je link na ono što izgleda kao video dotične nesreće objavljuju kao statusi, a kako se u njima ne spominje tko je umro, korisnici često i ne razmišljajući klikaju na njih i tada počinju njihovi problemi jer se na takav način šire virusi, može doći do prevare, krađe podataka i slično.

Međutim, ne radi se o snimci nesreće, nego o nečemu puno ozbiljnijem. Nakon što korisnici kliknu na poveznicu, link ih vodi na stranicu na kojoj se navodi da, ako žele pročitati vijest, moraju upisati svoje korisničko ime i lozinku s Facebooka, piše Index.hr.

Time ih, naravno, predaju prevarantima, a u istom trenutku korisnici koji upišu te podatke odjavljuju se s Facebooka i više nemaju pristup svom profilu. Također, time dolazi i do preuzimanja malicioznog programa koji može pratiti korisnike i krasti njihove osjetljive podatke.

Problem zbog kojeg je ova prevara uvjerljiva jest u tome što se, nakon što netko nasjedne na nju, ista poruka šalje preko Messengera osobama s njihove liste kontakata, pa oni neoprezniji primatelji neće niti razmišljati o potencijalnim opasnostima jer im poruke dolaze od prijatelja ili rodbine, piše Tech Times.

Šta napraviti ako ste tagirani?

Šta napraviti ako vam se takva objava pojavi na zidu, a vi ste tagirani? U najmanju ruku – ništa. Kao prvi korak možete prijaviti objavu (klikom na tri tačkice u gornjem dijelu objave i odabirom Prijavi objavu). U prozoru koji će se pojaviti odaberite zašto prijavljujete tu objavu i pošaljite prijavu.

Nakon toga pokušajte kontaktirati (ne putem Facebooka) osobu koja je navodno objavila tu objavu i pitajte je može li pristupiti svom Facebook profilu te joj objasnite što se pojavljuje pod njenim imenom.

Ako ste pak već kliknuli na link i upisali svoje podatke, morate biti brzi. Odmah otiđite na svoj profil na Facebooku i, ako još uvijek imate pristup, promijenite lozinku. Nikako nemojte koristiti lozinku koju ste već koristili negdje drugdje ili koju ste koristili ranije.

Provjerite jesu li kakvi podaci na vašem profilu promijenjeni – najčešće e-mail adresa, broj telefona ili pak neki drugi podaci. Provjerite gdje ste sve ulogirani i odjavite sve uređaje koji su vam nepoznati. I na kraju, obavezno uključite dvostepenu autentifikaciju kako bi za bilo kakvo ulogiranje bilo potrebno potvrditi identitet ne samo lozinkom nego i dodatnom provjerom.

Ako želite biti potpuno sigurni da nepromišljeni klik nije uzrokovao dodatne probleme, provjerite računalo i pametni telefon antivirusnim programom. I obratite pozornost na bilo kakvo eventualno čudno ponašanje uređaja sljedećih nekoliko dana.