Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prosjačenje i u ovoj godini ostalo mračna strana Mostara

prosjacenje-mostar

Prosjačenje u gradu Mostaru svakim danom predstavlja sve veći problem za koji očigledno nema adekvatnog rješenja, a tu etiketu nepopularna i među Mostarcima neželjena pojava zadržala je i tokom minule turističke sezone.

Najveći broj prosjaka na mostarskim ulicama može se sresti upravo tokom turističke sezone kada maloljetni Romi od stranih gostiju traže novac koji na kraju završava u džepovima onih koji ih šalju na prosjačenje.

U Mostar često stižu i prosjaci iz ostalih gradova BiH, ali i regije, pa tako u ljetnom periodu svakodnevno možemo vidjeti nova lica koja na ulicama od sugrađana i stranih gostiju traže pomoć u novčanom iznosu.

Građani Mostara smatraju da je upravo ova pojava jedan od gorućih problema grada, nazivajući prosjačenje “mračnom stranom” Mostara.

Prosjačenje je prema zakonu kažnjivo, ali mogućnosti policijskih službenika u ovom slučaju nisu velike.

Policajci prosjake nemaju pravo fizički odstraniti sa ulica, a jedini način na koji mogu reagovati je napisati prekršajni nalog ili krivičnu prijavu.

Tu dolazi do novih problema, pošto osobe koje prose u velikoj većini slučajeva nemaju CIPS adrese.

Osim prosjačenja, jedan od problema sa kojim su se ljetos susreli građani Mostara je i sve učestalije džeparenje, na koje se žale turistički radnici u gradu na Neretvi.