Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Toperić: Fokusirajmo se na razvoj ekonomije

sasa-toperic222

Fokusirajmo se na razvoj ekonomije, poručio je danas, otvarajući Transatlantski ekonomski forum u Washingtonu, Saša Toperić, direktor projekta Mediteranski bazen pri Centru za transatlantske odnose SAIS na Univerzitetu Johns Hopkins.

Forum je okupio predstavnike poslovnog i političkog života iz 13 zemalja šireg Mediterana, uključujući BiH, a suorganizator je Američka privredna komora. Ovo je prvi značajniji međunarodni multilateralni događaj u Washingtonu nakon izbora u SAD-u.

Toperić je, također, najavio dva nova opsežna projekta u 2017. godini, posvećena Turskoj i Alžiru i transatlantskim odnosima sa SAD-om.

– Na našem prestižnom Johns Hopkins univerzitetu, kao i na našem centru za transatlantske odnose, puno se govori o politici, konačno, po tome smo jedni od najjačih u svijetu, ali puno se pažnje posvećuje i ekonomiji. Drago mi je da smo se danas okupili da upravo razgovaramo o ekonomiji, da u pauzama i našim prijemima, te na marginama Foruma, uspostavite nova poslovna poznanstva i ostvarite kontakte koji mogu vašim kompanijama, vašim zemljama donijeti nove projekte razvoja vaših ekonomija, posebno privatnog sektora – kazao je Toperić.

Pozvao je učesnike da predstave iskustva u reformama da bi mogli čuti i druga koja im mogu koristiti.

– Govorite o planovima diversifikacije ekonomije i izazovima s kojima se suočavate, predstavite rad vaših kompanija, ali i rad kompanija vaših kolega i partnera koji danas nisu tu s nama, jer možda ćete baš njima pomoći da unaprijede svoj biznis. Mi u Americi se radujemo uspjehu našeg komšije, jer znamo da to samo može biti dobro i za nas same – zaključio je Toperić.

Učesnike skupa također je pozdravio predsjednik Savjetodavnog poslovnog odbora pri SAIS, vlasnik MIMS grupacije Mujo Selimović.

Poruku učesnicima uputio je i federalni premijer Fadil Novalić, koga su važne obaveze iskrsle u posljednjem trenutku spriječile da prisustvuje skupu.

Naveo je da mu je drago da će njegov savjetnik Goran Miraščić “aktivno učestvovati i prezentirati naš rad, reforme koje smo poduzeli da bismo unaprijedili kvalitet života naših građana i postavili BiH brže na put prema EU integracijama”.

Također je kazao da ne sumnja da će njegova kolegica, premijerka RS-a Željka Cvijanović dobro predstaviti zajedničke napore i postignuća u usklađivanju zakonodavstva u oba bh. entiteta.

– BiH ostaje privržena reformskom procesu u snažnom partnerstvu s međunarodnom zajednicom – navedeno je u Novalićevoj poruci.