Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prosjećna plaća u RS-u ni za polovinu potrošačke korpe

A brown leather wallet containing cards and euros

Potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u julu je iznosila 1.852 KM i prosječna isplaćena neto plata od 830 KM pokrivala ju je sa oko 45 posto, izračunali su u Savezu sindikata RS-a.

I manje od prosjeka dobijali su radnici u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima i to svega 541 KM i ta zarada je manja je za 2,87 posto u odnosu na junsku.

Niske prosječne neto plate u julu primili su i radnici u građevinarstvu, svega 544 KM, u ugostiteljstvu 552 KM, u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije – 557 KM i u trgovini 591 KM.

Najviše novca porodice u RS-u su u julu trošile za nabavku prehrane i to 690 KM, za stanovanje i komunalne usluge 564 KM, dok je za tekuće održavanje domaćinstva trebalo izdvojiti 102 KM.

Odjeća i obuća koštala je 130 KM, higijena i njega zdravlja 87 KM, prevoz 194 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM.

Iz Saveza sindikata tvrde da je uzrok teškog materijalnog i socijalnog položaja radnika u RS-u nepostojanje općeg i granskih kolektivnih ugovora, pa umjesto njih poslodavci, bez saglasnosti radnika i sindikata, sami donose i primjenjuju takozvane pravilnike o radu kojima se krše stečena radnička i sindikalna prava.