Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prošle godine u KS-u bespravno posječeno oko 10.000 kubika šume

suma-nelegalna-sjeca

Prema preliminarnim informacijama, u 2015. godini je u Kantonu Sarajevo bespravno posječeno oko 10.000 kubnih metara drveta – kazao je Feni direktor Kantonalnog javnog preduzeća za gospodarenje državnim šumama “Sarajevo-šume” Nermin Demirović.

Istakao je da su uposlenici ovog preduzeća u okviru redovnih aktivnosti posjekli oko 142.000 kubnih metara drva, zasadili oko 140.000 komada različitih vrsta sadnica te uložili 150.000 KM u šumsko uzgojne radove.

Glavna uloga i cilj ovog preduzeća je, navodi Demirović, da upravljaju šumskim resursom na održiv način i da osiguraju stalni rast okolinskih, društvenih i ekonomskih vrijednosti za stanovništvo i privredu Kantona Sarajevo te da su u posljednje tri godine poslovali uspješno.

Jedna od njihovih zadaća je i zaštita šuma od biljnih bolesti i insekata te sječa zaraženih i oboljelih stabala, u šta je, kaže Demirović, prošle godine utrošeno 300.000 KM.

Za 2016. najavio je realizaciju većeg broja projekata, među kojima je izdvojio završetak projekta “Park šume prijateljstva” na lokalitetu Grdonj, nabavku protivpožarne opreme u saradnji s Ministarstvom privrede KS-a te nastavak realizacije GEF projekta održivog upravljanja šumom i krajolikom u saradnji sa Svjetskom bankom.