danas odluka?

Prostor Hastahane bit će prodat Centralnoj banci, poznata i cijena? (VIDEO)

DCIM100MEDIADJI_0010.JPG

Tražeći da na ovom mjestu bude samo park, građani su više puta protestovali

Hastahanа na Marijin dvoru u Sarajevu ili Park Nijaz Duraković predmet je rasprava već duže vrijeme. Danas bi se Općinsko vijeće trebalo izjasniti o Odluci prema kojoj bi se prostor Hastahane, na zahtjev, trebao prodati Centralnoj banci.

Tražeći da na ovom mjestu bude samo park, građani su više puta protestovali.

U parku Hastahana traju radovi na izgradnji zimskog marketa. To je mjesto gdje svake godine građani, od najmlađih do najstarijih, nađu za sebe sadržaj.

Sabina Zahirović je arhitekta i jedna je od neformalne grupe građana koji se bore za park. Nada se da Prijedlog odluke o prodaji zemljišta Hastahane, neće dobiti podršku Općinskog vijeća.

– Mi želimo da to bude pravi park sa pravim sportskim terenima, igralištima za djecu, prosto gdje penzioneri mogu doći i provoditi svoje slobodno vrijeme. Mi se protivimo da se na tom lokalitetu izgradi bilo kakav objekat iz razloga što mislimo da ima i drugih lokacija, a zelenih površina nema. To je nešto što svima treba, rekla Sabina Zahirović za BHRT.

Izmjene i dopune regulacionog plana predviđaju izgradnju zgrade i podzemnih garaža, kaže nam općinski vijećnik Denis Čelindžer i sada je na dnevnom redu prodaja.

Neposrednom pogodbom Općine Centar i Centralne banke, Hastahana bi bila prodata za skoro pet miliona.

– Njima Zakon dozvoljava da jedna državna institucija drugoj državnoj instituciji proda to neposrednom pogodbom. Međutim, ono što nas zabrinjava jeste upravo Član pet te odluke koji kaže da sutra Centralna banka, ukoliko to odluči, može prodati trećem licu, pojašnjava opštinski vijećnik Denis Čelindžer.

U odgovoru Оpćine na novnarski upit piše, između ostalog, da načelnik smatra da je mjesto ovoj važnoj državnoj instituciji na području opštine Centar, da ona ne bi bila smetnja razvoju parka koji će zauzimati 87 posto površine.

Načelnik kaže da je sve u skladu sa zakonom i procedurom, te da se radi o zahtjevu Centralne banke.