Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kandidatura Magode

Protest ispred SDP-a: Ne želimo nekoga sa repovima porodičnog nasilja za ministra

protest sdp sarajevo zene magoda

Današnji protest je stvar principa i svi moramo biti jednaki pred zakonom, poručila je Dženana Alađuz

Ispred centrale Socijaldemokratske partije (SDP) u Sarajevu u 13.00 sati počelo je protestno okupljanje. Povod je kandidatura Kenana Magode za ministra kulture i sporta KS, tačnije činjenica da ga je SDP kandidovao uprkos tome što ga je njegova supruga otvoreno optužila za nasilje u porodici.

Magoda je danas ponovo odbacio sve optužbe poručivši da nikada nije osuđen za krivično djelo nasilja u porodici niti je ikada podignuta optužnica za navedeno djelo.

Protiv njegovog imenovanja glas je digla i dugogodišnja članica SDP-a Besima Borić, koja ističe kako su članice Foruma žena SDP-a digle svoj glas protiv Magodinog imenovanja, zbog optužbi za nasilje u porodici.

Današnji protest je stvar principa i svi moramo biti jednaki pred zakonom, poručila je Dženana Alađuz.

– Ne mogu osobe koje su dobile zabranu pristupa da budu naš predstavnik u vlasti. Porodično nasilje je teško dokazivo. Ne očekujem svijest od stranaka, ali očekujem od njih, koje su lijeve orijentacije, da moralno sumnjive osobe ne smiju biti ni na kakvu funkciju. Ako je Općinski sud pogriješio, onda sam i ja. Ako i jedna žrtva nasilja bude gledala ovo, sve i jedna će odbiti da prijavi dalje nasilje. Stvar je principa koga biramo i zašto biramo, ističe Alađuz, javlja Oslobođenje.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, tvrdi da je Magoda to uradio, on bi bio isključen iz stranke.

– Mi ne želimo jednog trenutka da optužujemo ikoga, ali želim da u naše ime da na ministarsku poziciju sjedne neko iza kojeg idu repovi porodičnog nasilja. Sud ne izriče bezveze neke mjere, zaustavljen je proces, žena je odustala nije htjela da svjedoči. Pita li se ko zašto ne svjedoči, poručila Borić.