parlament bih

Dvije političke grupacije imaju primjedbe na sastav parlamentarnih delegacija

predstavnicki dom psbih db fokus

Zajednički kolegij, kako je kazano, pripremio je Prijedlog odluke o imenovanju članova parlamentarnih delegacija, vodeći računa o dostavljenim prijedlozima i kapacitetima svakog od klubova i poslanika

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrao je danas imenovanje članova delegacija Parlamentarne skupštine BiH iz Predstavničkog doma.

Radi se o delegacijama PSBiH u Interparlamentarnoj grupi BiH u Interparlamentarnoj uniji (IPU); Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE); Parlamentarnoj skupštini Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (PSOSCE); Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza (PSNATO).

Tu su i članovi delegacija PSBiH u Centralnoevropskoj inicijativi (CEI); Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM), Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran (PSUzM) te Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSSEECP).

Foto: Damir Begović/ Fokus.ba

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić (NiP) je kazao da je Zajednički kolegij oba doma, u skladu s poslovnicima Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH utvrdio broj članova stalnih delegacija PSBiH i zatražio od klubova poslanika u Predstavničkom domu i klubova delegata u Domu naroda da Zajedničkom kolegiju dostave prijedlog imena kandidata za članove stalnih delegacija.

Zajednički kolegij je pripremio Prijedlog odluke o imenovanju članova parlamentarnih delegacija, vodeći računa o dostavljenim prijedlozima i kapacitetima svakog od klubova i poslanika.

Foto: Damir Begović/ Fokus.ba

Poslanik Safet Kešo (SDA) je tokom diskusije predložio da se za člana Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope kao stalni član imenuje Šemsudin Dedić (SDA), da ga se iz statusa zamjenskih članova prebaci u stalni sastav ove delegacije.

Pojasnio je da se, prema predloženom sastavu, tamo nalaze tri Srbina, jedan Hrvat i jedan Ostali, dok Bošnjaka u sastavu ove vrlo važne delegacije uopće nema.

– Imenovanjem Šemsudina Dedića, koji je bio prijedlog Kluba SDA kao stalnog člana ove delegacije, ovaj težak propust koji je napravljen po ko zna koji put na štetu Bošnjaka bio bi barem djelimično umanjen – smatra Kešo.

Foto: Damir Begović/ Fokus.ba

Poslanik Jasmin Emrić (NES – Za nove generacije) iznio je primjedbu na prijedlog odluke o imenovanju članova parlamentarnih delegacija.

Kazao je da, kada se ispoštuje proporcionalna zastupljenost, NES – Za nove generacije dobiva dva mjesta u parlamentarnim delegacijama.

– Međutim, u ovom prijedlogu odluke nema ni jedno mjesto za nas iz NES-a Za nove generacije. Smatram da ova odluka nije urađena u skladu s principom proporcionalne zastupljenosti i tražim da se to ispravi – naveo je Emrić.