Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Protest sindikalaca: Problem je što veliki broj radnika ima platu 420 KM

20210624_2_48904766_66384310_Web (1)

Okupljeni su držeći zastave i transparente, tražili podnošenje ostavki, poručujući vlastima kako neće odustati od borbe za veća prava radnika i bolje uslove rada

Protest Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine u četvrtak je nastavljen ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu gdje su sindikalisti tražili veća prava i bolje uslove rada poručujući kako je siguran radnik najbolji radnik, javlja Anadolu Agency (AA).

Skupu, organiziranom uz poštivanje epidemioloških mjera, prisustvovali su članovi svih granskih sindikata i djelatnosti.

Okupljeni na protestima tražili su usvajanje Zakona o minimalnoj plati u Federaciji BiH kojim će se garantovati minimalna plata u Federaciji BiH u iznosu od 1.000 KM, kao i izmjene i dopune Zakona o radu u tekstu koji je predložio Savez samostalnih sindikata BiH, a koji su podržale dvije komisije Parlamenta FBiH.

Zatraženo je i da se pristupi, u skladu sa Zakonom o radu, potpisivanju granskih kolektivnih ugovora, uveže radni staž svim radnicima kojima to do sada nije učinjeno i implementira Zakon o zaštiti na radu FBiH i radnicima osiguraju sigurna i bezbjedna radna mjesta.

Okupljeni su držeći zastave i transparente, tražili podnošenje ostavki, poručujući vlastima kako neće odustati od borbe za veća prava radnika i bolje uslove rada.

Protesti su održani uprkos visokim temperaturama, zbog čega su na terenu bile i ekipe hitne pomoći, a poduzete su i dodatne mjere sigurnosti.

Mehmed Avdagić, predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine (PPDIVUT BiH), kazao je kako mnogi radnici u BiH imaju plate do 600 KM.

“Problem je što imamo dosta veliki broj radnika koji primaju platu od 420 KM”, rekao je Avdagić.

Dodao je kako se poslodavci trude narušiti odnose između radnika tako da postoji ozbiljan problem s poslodavcima.

“Ovdje su menadžeri odgovorni pod broj jedan pa onda federalna vlada. Federalna vlada kreira pravni okvir, zakone. Međutim, mi imamo slučajeva gdje određeni poslodavci, menadžeri ne primjenjuju ni ono što je dosad propisano. Tako da imamo ozbiljnih problema”, rekao je Avdagić.

Smatra kako su radnici u veoma teškoj situaciji.

“Mi želimo preventivno djelovati, da ukažemo, ako se nešto ne desi, pitanje je kad pandemija stane ko će ostati da radi”, rekao je Avdagić.

Podsjetio je i kako je mnogo radnika koji rade po nekoliko godina na ugovor na određeno vrijeme.

“Ne može se radnik držati u takvom nesigurnom statusu. Mi smo spremni potpisati sporazum sa svim poslodavcima. Oni radnici koji bi napravili težu povredu radne dužnosti, zbog koje bi se mogao izgubiti posao, spremni smo da taj radnik ide bez ikakve naknade, zaštite, ali da zaštitimo sve radnike i uvedemo u status radnika na neodređeno vrijeme kako bi radnik mogao formirati porodicu i ima stabilno pitanje. Ovako su radnici potpuno nesigurni”, mišljenja je Avdagić.