Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protest u Sarajevu zbog smrtne presude Morsiju

BiH

Sarajevo: U organizaciji “Egipatske unije u Bosni” održan prote

Aktivisti Udruženja “Egipatska unija u Bosni” danas su protestom ispred zgrade Ambasade Egipta u Sarajevu izrazili su nezadovoljstvo presudom egipatskog suda koji je u subotu, 16. maja, bivšem predsjedniku te zemlje Mohammadu Morsiju, izrekao smrtnu presudu, javlja Anadolu Agency (AA).

Farid Ali Al Zayat, predsjednik Unije, koji je porijeklom iz Egipta, a već 20 godina živi u BiH, podsjetio je kako je tokom vojnog udara 2013. godine svrgnut demokratski izabrani predsjednik te zemlje Morsi, a potom je, kako je istakao Al Zayat, te godine uhapšen bez ikakvog osnova zajedno sa svojim pristalicama.

“Izražavamo protivljenje i nezadovoljstvo i hoćemo da potvrdimo da se revolucija nastavlja. Nećemo odustati dok vojni udar ne bude svrgnut i dok vojska ne prepusti politiku onima koji su za to adekvatni”, kazao je Al Zayat.

Kada je riječ o mjestu današnjeg okupljanja, on je kazao kako egipatska ambasada u BiH predstavlja “vojni režim” koji je na vlasti u toj zemlji.

“Tražimo od njih samo da sakupe svoje stvari i da idu. Da puste narodu njihovu sudbinu”, istakao je Al Zayat, dodajući kako je današnje okupljanje u Sarajevu “slika koja u svijet šalje poruku kako egipatski revolucionari nisu sami”.

Brojni Egipćani danas su uz zastavu Egipta nosili i transparente sa Morsijevom fotografijom te uzvikivali slogane pominjući imena brojnih lidera koji su osuđeni na smrtnu presudu koja je izrečena i bivšem egipatskom predsjedniku.

“Mnogo cijenimo nastup koji je imao predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan. Jedan je od lidera koji je pravedan, nije priznao vojni udar. Također, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dao je oštru kritiku ovoj gluposti koja nema osnove”, zaključio je Al Zayat dodajući kako vjeruje u snagu naroda koji će “hrabro stati protiv vojnog režima”.

Egipatski sud je jučer, 16. maja, izrekao smrtne kazne bivšem predsjedniku Mohammadu Morsiju i još 105 osoba kojima je suđeno u slučaju masovno bjekstvo iz zatvora tokom protesta 2011. godine. Presuda je prvostepenog karaktera, a sud sada čeka stav egipatskog velikog muftije, koji nije obvezujući. Konačna presuda bi trebala biti izrečena na ročištu zakazanom za 2. juni.

Mohammad Morsi je prvi egipatski demokratski izabrani predsjednik koji je svrgnut u vojnom udaru 3. jula 2013. godine nakon masovnih protesta. Morsi je ranijom sudskom presudom osuđen na 20 godina zatvora na osnovu optužbe o povezanosti sa ugnjetavanjem demonstranata u blizini predsjedničke palate u Kairu krajem 2012.