Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud odredio jednomjesečni pritvor uhapšenim pripadnicima MUP-a TK

BiH

aljukic hapsenje

Zbog osnovane sumnje da su počinili više krivičnih djela i zloupotrijebili službeni položaj, dvojica visokopozicioniranih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK), kao i dvojica policajaca, prema odluci Općinskog suda u Tuzli, naredni mjesec provest će u pritvoru, piše Anadolu Agency (AA).

“Općinski sud u Tuzli prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva TK i mjeru pritvora odredio za Samira Aljukića (44), načelnika Sektora uniformisane policije i vršioca dužnosti komesara MUP-a TK, Jasmina Kurtića (43), zaposlenika operativnog centra MUP-a TK, te za policajce u Policijskoj stanici Istok u Tuzli Vedrana Matovića (42) i Adnana Đulovića (39)”, potvrdio je za AA Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK.

Iz MUP-a TK još uvijek se nisu zvanično oglasili o eventualnoj suspenziji četvorice uhapšenih.

Inače, Aljukić, Kurtić, Matović i Đulović uhapšeni su u petak, u jutarnjim satima, u zajedničkoj akciji Federalne uprave policije i Kantonalnog tužilaštva TK. Nakon hapšenja, izvršen je pretres automobila i objekata u kojima osumnjičeni stanuju.

Aljukić i Kurtić su osumnjičeni da su, obavljajući različite rukovodne pozicije u MUP-u TK u dužem periodu, a kršeći pravilnike ovog Ministarstva, počinili krivično djelo protivzakonito posredovanje u produženom vremenskom trajanju u sticaju sa krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlaštenja. Matović i Đulović su osumnjičeni da su kao policajci u PS Istok Tuzla počinili krivična djela zloupotreba položaja i ovlaštenja, produženo krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi i krivotvorenje službene isprave”, pojasnio je Arnautović.

Sva četvorica su osumnjičena da su u periodu od oktobra 2011. do septembra 2013. godine, iskorištavajući svoj položaj službenika u MUP-u TK po prethodnom dogovoru sa Aljukićem, obustavljali izdavanje prekršajnih naloga za vozače većeg broja firmi čija su vozila, prilikom kontrole saobraćaja, policajci upućivali na vanredni tehnički pregled, a na kojima su utvrđene određene nepravilnosti.

“Prekršajni nalozi su dostavljani Aljukiću ili Kurtiću, a policajci su vlasnike firmi upućivali da obave razgovore sa njima kako bi zaustavili prekršajne postupke uz određene naknade za to. Kada je Jedinica za profesionalne standarde MUP-a TK dobila informacije o ovim radnjama, osumnjičeni su pokrenuli izdavanje istih prekršajnih naloga, iako su znali da je nastupila apsolutna zastarjelost njihovog podnošenja”, naveo je Arnautović, te dodao da se istraga o ovom predmetu nastavlja.