Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protesti sindikata u Bihaću: Upozorili da će tražiti smjenu premijera USK-a

sindikalci bihac protesti1

U Bihaću su danas održani masovni protesti sindikata budžetskih korisnika koje su organizovali sindikati predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja USK-a koje su podržale kolege iz policije, sudstva, tužilaštva i radnika u organu uprave, javlja Anadolu Agency (AA).

Na protestima sindikati su iznijeli svoje zahtjeve, a to su isplata zaostala četiri topla obroka, dugovanja za prevoz i ostale troškove iz 2014/2015. godine kao i regres, usklađivanje redovnih isplata i pregovore o osnovicama plaća.

Premijeru Unsko-sanskog kantona Izudinu Saračeviću su poručili da će sljedeće proteste održati pred Vladom i tražit će njegov smjenu.

„Jedino u USK kasne plaće i naknade, jedino u USK nemamo transparentno trošenje budžetskih sredstava, jedino u USK imamo premijera koji potpisuje sporazume, a ne ispoštuje ih, koji je lažov! Sad slijede štrajkovi upozorenja od ponedjeljka, a sindikati su već dobili potpise i za generalni štrajk koji je u pripremi“, kazao je predsjednik sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja Federacije i dopredsjednik saveza sindikata Federacije Selvedin Šatorović.

Predsjednik sindikata policije USK Mahmut Alagić istaknuo je da članovi Vlade i poslanici u Skupštini USK imaju najveće plaće i paušale, da se kreditno zadužuju zbog lokalnih poredstojećih izbora te da kola trebaju da se slome preko leđa budžetskih korisnika.

sindikalci bihac protesti

„Kao građanin, a vjerujem ni mnogi ov vas, više neće izlaziti i glasati na izborima, neka ovo bude poruka Vlastima na svim nivoima. Više nemamo za koga glasati“, istakao je Alagić.

Predsjednici sindikata srednjeg i osnovnog obrazovanja USK Samir Fajić i Zehra Hadžić odbacili su prijedlog Vlade da Skupština USK prihvati novo zaduženje od 7 miliona maraka kako bi isplatili zaostale tople obroke, jer su naglasili da sindikati ne žele kredit, da kao obični radnici znaju kako je teško živjeti sa kreditom, za razliku od nosioca vlasti.

„Već su 23 miliona kredita potrošili, a nepunu godinu dana su na vlasti. Nismo za to odgovorni. Samo želimo svoje i ne tražimo nikakvu milostinju“, poručio je Fajić, prenosi Anadolu Agency.