Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluka Vijeća ministara BiH

Prvi čovjek Čengiza dobio državljanstvo BiH, a ranije i poslove od dvije milijarde KM

Evren Utku Gok Autoceste FBiH
FOTO: Autoceste FBiH
Evren Utku Gok (krajnje desno) postao bh. državljanin

Dugogidšnji direktor a danas projekt menadžer Čengiza postao je Bosanac i Hercegovac. U martu 2023. dobio posao i na najskupljoj dionici

Evren Utku Gök, dugogodišnji prvi čovjek turske građevinske kompanije Čengiz Insaat Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi, odlukom Vijeća ministara BiH, dobio je državljanstvo naše države, saznaje Fokus.ba.

Danas je Utku Gök projekt menadžer Čengiza.

Inače, Čengiz Insaat, kada je riječ o gradnji dionica autoputa na Koridoru 5C u našoj državi, u međuvremenu je angažovan na poslovima koji premašuju dvije milijarde KM!

U martu ove godinu Čengizu pripao i do sada najskuplja dionica autoputa Medakovo-Ozmice kod Žepča, dužine 21,3 miliometara. Sama ova dionica bez PDV-a košta 423,2 miliona eura, odnosno s PDV-om je to skoro milijarda KM (965 miliona).

Ugovor su sa Gökom 9. marta potpisali su dojučerašnji direktor Autocesta FBiH Elmedin Voloder te bivši ministar prometa i komunikacija FBiH, a sadašnji direktor Autocesta FBiH Denis Lasić.

odluka VM o drzavljstvu Evren Utku Gok
FOTO: Screenshot
Faksimil odluka VM BiH o državljstvu Evrena Utkua Goka

Kako je Fokus u istraživačkom tekstu o poslovima Čengiza i tužbama radnika objavio u februaru prošle godine do tada je ukupna vrijednost poslova na izgradnji dionica autocesta u FBiH koje dobila turska firma Čengiz iznosila oko milijardu i dvije stotine miliona KM.

Riječ je o dionicama koji su dijelom izgrađene i otvorene a dijelom još u izgradnji: Vlakovo-Tarčin, Vlakovo-Lepenica, Lepenica-Suhodol, Suhodol-Tarčin, Zenica sjever – Tunel Zenica, Poprikuše-Nemila.

U međuvremenu, Čengizu su pripali i poslovi pomenute najskuplje dionice Medakovo-Ozmice ukupne vrijednosti od 965 miliona KM, što znači da je turska kompanija u FBiH angažovana na poslovima teškim skoro 2,2 milijarde KM.