Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvi put na izborima u BiH prozirne glasačke kutije

kutija_izbori

Na Općim izborima 7. oktobra u Bosni i Hercegovini će prvi put biti korištene transparentne, odnosno prozirne glasačke kutije. Misija OSCE-a u BiH je, uz finansijsku podršku vlada Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britaije, Norveške, obezbijedila 10.000 transparentnih kutija kojima će biti pokriveno svih 5.500 biračkih mjesta u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Tim povodom danas je u zgradi Centralne izborne komisije BiH održana konferencija za novinare, te obavljena primopredaja kutija koje će biti korištene na izborima. Poručeno je kako je cilj ovog projekta pružanje podrške unapređenju izbornog procesa u Bosni i Hercegovini.

“Za preko 5.500 biračkih mjesta osigurano je 10.000 ovakvih kutija, uz njih su osigurani i posebni sigurnosni pečati, njih oko 60.000”, kazala je Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a BiH, te dodala:

“Transparente glasačke kutije povećavaju povjerenje u izborni proces. Kutije koje smo do sada koristili, ove kutije su dotrajale, teške su, ne osiguravaju transparentno glasanje i vrlo su nepraktične za transport.”

Hadžiabdić je zahvalila Misiji OSCE-a i vladama pomenutih država za podršku izbornom procesu u BiH.

“BiH je danas napravila veliki iskorak i pridružila se zemljama koje koriste ovakve kutije i provode izbore na transparentan način”, podvukla je Hadžiabdić.

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Bruce G. Berton je u obraćanju istakao kako je OSCE već od ranije vrlo blizak partner CIK-a. Rekao je da se ne može zanemariti činjenica da trenutno stanje demokratije u BiH nije savršeno.

“Veliki broj građana nema povjerenje u izborni proces. Efikasna demokratija znači da javnost mora imati povjerenje u izbore. Samo uz ponovno uspostavljanje tog povjerenja, moguće je imati izbore kao stvarni odraz volje građana i očuvati angažman građanskog društva”, naglasio je Berton.

On je rekao kako je CIK zatražio pomoć od OSCE-a u BiH u pripremi za predstojeće Opće izbore u cilju jačanja integriteta izbornog processa, u skladu sa preporukama Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Misija OSCE-a je, kako je rekao, ogovorila na sve zahtjeve koji su obuhvatili nadogradnju sofvera za izvještavanje općinskih izbornih komisija o izbornim rezultatima, doniranje prozirnih glasačkih kutija i sigurnosnih pečata, izradu jednoobrazne metodologije izvođenja obuke za članove općinskih izbornih komisija, izradu videozapisa za izvođeje obuke o procedurama brojanja glasova njihove verifikacije, zvaničnu obuku članova općinskih izbornih komisija i nadzor nad izvođenjem obuke za članove biračkih odbora, te doniranje opreme za emitovanje sjednica CIK-a BiH u direktnom prenosu.

Berton je naglasio kako treba biti otvoren i kazati da ove aktivnosti ne mijenjaju radikalno izborni proces niti stanje demokratije u BiH. Kako je naglasio, one ne rješavaju pitanja Mostara, predmeta “Ljubić” ili odluka Evropskog suda za ljudska prava.

“One daju značajan doprinos uspostavi povjerenja u integritet izbornog procesa i približavanju BiH ispunjavanju standarda”, naveo je Berton, zahvalivši na finansijskoj pomoći vlada Velike Britanije, Norveške i SAD-a, kao i svima drugima koji su dali svoj doprinos u realizaciji ovog značajnog projekta.

Ambasadorica SAD-a Maureen Cormack izrazila je zadovoljstvo jer je njena zemlja imala priliku i mogućnost da pomogne BiH u unapređenju transparentnosti izbornog procesa.

“Ovo je važna godina, izborna godina, a izbori predstavljaju posebno obilježje demokratije. Ovo je godina u kojoj građani BiH trebaju donijeti važne odluke i glasanjem iskazati svoju volju, a kao glasači trebaju vjerovati da će izborni proces odraziti njihovu istinsku volju”, poručila je Cormack.

Hadžiabdić i Berton potpisali su obnovljeni Memorandum o razumijevanju između OSCE-a i CIK-a, a nakon toga je obavljena i primopredaja transparentnih glasačkih kutija.

Naglašeno je da će sa 10.000 glasačkih kutija biti pokriveno svih 5.500 biračkih mjesta, a ostatak kutija će biti rezerva uskladištena u CIK-u.