Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pušten u promet nadvožnjak u Briješću

BiH

slika2

Novoizgrađeni nadvožnjak na magistralnoj cesti M-17, koji povezuje ulicu Safeta Zajke s kružnim tokom LOT-a 2A Sarajevske zaobilaznice, pušten je u promet 15. januara.

Izgradnja mosta trajala je od 26. novembra prošle godine, od kada je stari, dotrajali most zatvoren za saobraćaj radi rušenja i izgradnje novog. Most je za saobraćaj zatvoren dva dana nakon otvaranja LOT-a 2A Sarajevske zaobilaznice, a zatvaranje ove saobraćajnice izazvalo je saobraćajni kolaps velikog dijela općine Novi Grad i Sarajeva.

Zbog velikih gužvi koje su izazvane zatvaranjem navedene saobraćajnice, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić pokrenuo je aktivnosti na izgradnji alternativne saobraćajnice i zatražio od Željeznica Federacije BiH (FBiH) dozvolu za izgradnju alternativnog pružnog prelaza.

Alternativna saobraćajnica izgrađena je u rekordnom roku za manje od tri dana, a koristilo je više od 16.000 vozila svakog dana.

Ono što je važno za stanovnike ovog dijela Općine Novi Grad, u sklopu rekonstrukcije dijela saobraćajnice u dužini nešto manjoj od 300 metara, izgrađene su pješačke staze s obje strane kolovoza.

Ranije je veliki broj građana koristio improvizirane makadamske pješačke staze s vanjske strane bankine, koje su bile nesigurne i naročito neprohodne tokom zimskih mjeseci, saopćeno je iz Općine Novi Grad.