Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Putarina na dionici autoputa Doboj-Prnjavor koštat će do 20 KM

BiH

autoput

Vlada Republike Srpske donijela je Uredbu o visini putarine kojom su regulisane cijene po kojima će se naplaćivati korištenje novoizgrađene dionice autoputa Doboj-Prnjavor pri čemu najniža cijena putarine iznosi četiri KM, javlja Anadolu Agency (AA).

“Bilo je neophodno propisati mogućnost da JP ‘Autoputevi RS’, u opravdanim slučajevima, odobri popuste na cijene putarine u skladu sa postojećom praksom u okruženju i zemljama EU”, navodi se u saopštenju iz Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću.

Naplata putarine vršiće se za otvoreni sistem naplate na naplatnim mjestima Johovac i Prnjavor za izgrađenu dionicu auto-puta “9. januar”, Doboj-Prnjavor u dužini 36,6 kilometara.

Prema donesenoj Uredbi četiri KM iznosit će vijena putarine za klasu 1 u koju spadaju motorna vozila sa dvije osovine, sa najvišom tačkom preko prve osovine jednakom ili manjom od 1,3 metra, odnosno motocikli, tricikli, četvorocikli, putnička vozila, laka komercijalna vozila kod kojih je visina preko prve osovine 1,3 metra ili manje.

Kada je u pitanju klasa 2 odnosno motorna vozila sa prikolicom ili bez prikolice, sa dvije ili više osovina i sa najvišom tačkom preko prve osovine jednakom ili manjom od 1,3 metra, kao što je putničko vozilo sa prikolicom ili karavan, laka komercijalna vozila sa prikolicom ili karavanom putarina će koštati osam KM.

U klasi 3 motorna vozila sa dvije ili tri osovine i sa najvišom tačkom preko prve osovine većom od 1,3 metra, kao što su: autobus bez prikolice sa dvije ili tri osovine, autobus sa dvije osovine i prikolicom sa jednom osovinom, kamioni kod kojih visina prelazi 1,3 metra preko prednje osovine, kamioni sa prikolicom ili bez prikolice sa ukupno dvije ili tri osovine, putarinu će plaćati 12 KM.

Putarina od 20 KM predvižena je za klasu 4 odnosno motorna vozila sa četiri ili više osovina i sa najvišom tačkom preko prednje osovine većom od 1,3 metra.

Prema informacijama iz preduzeća “Autoputevi RS” naplata putarine trebalo bi da počne do kraja godine.