BH eUPSHIFT

Radionica za srednjoškolce: Teška vremena inspirišu dobra rješenja

eUPSHIFT

eUPSHIFT radionica održana je u okviru Zajedničkog regionalnog programa ‘Dijalog za budućnost’, koji u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji provode UNESCO, UNICEF i UNDP – saopćio je iz UNICEF u BiH

Srednjoškolci iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine radili su uz pomoć mentora, trenera i uz podršku tehnologije na rješavanju problema svojih lokalnih zajednica, a u okviru prva eUPSHIFT radionica.

Bazirana na UPSHIFT metodologiji, koju je razvio UNICEF-ov Ured za inovacije i prilagođena za rad online, na prvoj eUPSHIFT radionici učestvovao je 31 srednjoškolac, u devet timova.

Učesnici su tokom sedam dana radionice imali priliku raditi na analizi problema s kojim su se prijavili te, uz pomoć mentora, pronaći rješenja za to.

Nagrađena rješenja bave se temama razvoja kritičkog mišljenja kod mladih, poduzetništva, inkluzije, karijernog savjetovanja i smanjenja diskriminacije.

Kako kaže predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Rownak Khan, mladi ljudi iz devet timova pokazali su sposobnost da se prilagode i pronađe načine da svoje ideje, za koje su vezani, razvijaju i nađu načina da osmisle realizaciju.

U Bosni i Hercegovini tokom 2020. godine planirana je realizacija nekoliko eUPSHIFT radionica, usmjerenih na određene regije. Prva radionica bila je usmjerena na mlade s područja Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Pala, Sokoca, Goražda, Visokog, Zenice, Zavidovića, Travnika, Jajca, Kladnja, Živinica i Tuzle.

eUPSHIFT radionica održana je u okviru Zajedničkog regionalnog programa ‘Dijalog za budućnost’, koji u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji provode UNESCO, UNICEF i UNDP – saopćio je iz UNICEF u BiH.