Globus

slobodna dalmacija

“Makarska i Gradac najviše pate bez Bosne”

12/07/2020

"Postoji svojevrsna tradicija koja seže još u vrijeme bivše države kada su naši gosti iz BiH dolazili u ondašnja odmarališta i ta se navika sačuvala, pa je jasno da o njihovom tržištu dosta ovisimo - kaže gradački načelnik Matko Burić

“U ovoj situaciji vidljivo je koliko je Makarska kao destinacija ovisna o tržištima bez kojih smo sada ostali. Poljaci kao broj jedan su desetkovani, Skandinavaca uopće nema (a lani su na 1.7. Norvežani bili na drugom mjestu te Šveđani na petom!), a najveći minusi bilježe se upravo zato jer nema gostiju iz BiH, koji su inače iznimno brojni i na području Općine Gradac gdje su lani na ovaj datum bili druga najbrojnija nacija”, piše u tekstu Slobodne Dalmacije.

U tesktu navode da su prošle godine u Makarskoj Bosanci bili na četvrtom, gotovo pa trećem mjestu na ovaj datum, a u prvom dijelu jula vjerovatno bi i premašili Čehe. I Baška Voda je ovisna o ovom tržištu koje je bilo lani na trećem mjestu sa 16 posto u ukupnoj brojci, dok su u Podgori gosti iz BiH bili na petom mjestu u junu.

“Postoji svojevrsna tradicija koja seže još u vrijeme bivše države kada su naši gosti iz BiH dolazili u ondašnja odmarališta i ta se navika sačuvala, pa je jasno da o njihovom tržištu dosta ovisimo – kaže gradački načelnik Matko Burić.

Direktor tamošnjeg TZ-a Davor Andrijašević kaže kako stvari ipak nisu crne kako se prikazuju.

– Pa mi smo ostvarili 30 posto čak i bez BiH gostiju, tako da ne stoje zloslutne tvrdnje po medijima. No, mene više brine jedna druga stvar, a to je da gosti iz Češke vozom stižu u Rijeku, umjesto da su ih preusmjerili na njihovu tradicionalnu destinaciju koju su uvijek birali pored Istre i Sjevernog Jadrana, a to je, preko Splita, upravo Makarska rivijera – kaže Andrijašević za Slobodnu Dalmaciju.

Komentari

Autor: Slobodna Dalmacija

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.