Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Radmanović: Programu reformi ne prejudicira članstvo u NATO

RADMANOVIC1

On je rekao i da je BiH 2009. godine bila uslovno primljena u MAP, a uslov se odnosio na knjiženje vojne imovine, ali nije ispunjen, što bi, kako navodi, moglo da znači i da nema mogućnosti da BiH bude u MAP-u

Program reformi BiH koji je usvojilo Predsjedništvo BiH ne prejudicira članstvo u NATO savezu, i to je ono što je najvažnije i za šta se zalagao i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, istakao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović.

On kaže da ocjene o Programu reformi nije moguće davati ako nije pročitano svih njegovih 25 strana i ističe da će dokument biti otvoren i o njemu će moći da se raspravlja nakon što profunkcioniše novi saziv Savjeta ministara.

“Uvid u cjelinu nije imao niko, osim članova Predsjedništva BiH, i možda užeg kruga tima koji je učestvovao u njegovoj izradi”, rekao je Radmanović večeras za RTRS povodom toga što opozicija kritikuje ovaj dokument, tvrdeći da je “zaključan u Predsjedništvu BiH”.

On je rekao i da je BiH 2009. godine bila uslovno primljena u MAP, a uslov se odnosio na knjiženje vojne imovine, ali nije ispunjen, što bi, kako navodi, moglo da znači i da nema mogućnosti da BiH bude u MAP-u.

Prema njegovim riječima, pitanje je da li taj uslov vrijedi nakon 10 godina, te je sada neko pokušao da napravi zamjenu za njega, a to je Godišnji nacionalni program /ANP/, koji nije prošao.

“Budući da je veliki pritisak u Sarajevu na njihove političare zašto nisu istrajali na ANP-u, onda su međunarodni faktori pokušali da im pomognu da se dođe do ovoga što sada imamo /Program reformi BiH/, i to sada svako tumači na svoj način”, rekao je Radmanović.

On navodi da se u tom dokumentu govori o reformi Oružanih snaga BiH, koja je potrebna po više osnova i ističe da je njegov stav da je potrebno smanjiti broj pripadnika Oružanih snaga.

Radmanović je naglasio da ne vidi ništa sporno u tome što će Program reformi BiH biti dostavljen u Brisel, gdje je sjedište NATO-a, budući da BiH sarađuje sa NATO savezom, sa kojim, kao i Srbija i Rusija, ima potpisano “Partnerstvo za mir”.

Kada je riječ o jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je održana na zahtjev četiri poslanika iz RS radi promjene jednog člana Poslovnika tog Doma /u vezi sa komisijama/, Radmanović ističe da je to urađeno na štetu RS.

“Izmijeniti Poslovnik u članu u kojem se udara na ravnopravnost je katastrofa. Ovde je jedna grupa izabrana u RS, nažalost, radila protiv nje i za to je dobila podršku svih poslanika iz Federacije BiH, bez HDZ-a”, naveo je Radmanović.

Radmanović naglašava da će to opteretiti buduće odnose, a za sada neće funkcionisati jer je na na dnevnom redu decembarske sjednice Predstavničkog doma imenovanje njegovih tijela koja su predložena prije izmjene tog člana Poslovnika.