Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radnici Hidrogradnje mole da se prekine agonija duga skoro dvije godine

hidrogradnja123

Radnici nekoliko pogona sarajevske firme “Hidrogradnja” obratili su se pismom najvišim federalnim institucijama i sindikatu pozivajući na hitne mjere za spas jedine državne građevinske kompanije čija agonija, kako su naveli, traje više od 20 mjeseci.

Više od 700 radnika je na rubu egzistencije, bez posla i primanja, prava na zdravstveno osiguranje, bez mogućnosti penzionisanja. U prosjeku, nisu primili od 15 do 18 plaća, navode potpisnici u pismu upućenom Vladi Federacije BiH, Parlamentu FBiH i Sindikatu BiH.

– Smatramo da je jedini spas za naše sudbine i sudbinu firme hitno uvođenje vanrednih mjera, sagledavanje zakonskih mogućnosti i uvođenje nove uprave koja će izravno odgovarati Vladi FBiH kao većinskom vlasniku kako bi se zaustavio nestanak najveće državne građevinske kompanije, a radnicima, posebno u proizvodnim pogonima Sigma, Hadžići, Briješće, Greben omogućilo da žive od svog rada.

– Poznato nam je da je Vlada FBiH još 8. januara 2015. donijela Odluku o finansijskoj konsolidaciji ‘Hidrogradnje’, međutim, više od pola godine aktuelna uprava nije bila u stanju ni da pokrene provođenje te odluke, radnici su i dalje bez posla, bilo kakvih primanja i naknada, bez prava za liječenje, prepušteni sami sebi i jedini spas vide u direktnom pokretanju mjera Vlade kao većinskog vlasnika – kaže se u pismu.

Potpisnici navode da su njihovu situaciju spremni predočiti i usmeno ukoliko ih zvaničnici žele primiti, ali isključivo bez prisustva “navodnih čelnika ‘Hidrogradnje’ koji više nemaju povjerenje radnika čije su interese odavno izdali i koji također snose dio odgovornosti za stanje firme”.

Radnike posebno boli što je firma do prije 20-ak mjeseci imala i određene ugovorene poslove, redovne plaće, posebno radnici u pogonima Sigma, Hadžići, Briješće, Greben i na projektima na vijaduktu Briješće, odnosno autoputu.

lako su očekivali da će brojnim promjenama na čelu kompanije doći do boljeg stanja, situacija je iz dana u dan sve teža, dok je istovremeno firma ostala bez gotovo cijelog kvalitetnog stručno-tehničkog kadra, inženjera, navode potpisnici, radnici iz navedenih pogona, koji od jučer i štrajkuju.

– I dalje traju medijska obmanjivanja javnosti i radnika i davanje lažnih obećanja, nade o navodnim stotinama miliona dolara potraživanja iz inostranstva, navodni poslovi u zemljama (Libija, Irak) u kojima vlada ratno stanje već godinama.

Stotine radnika je prepušteno sami sebi, izdani su i od svojih sindikalnih čelnika i granskih sindikata i svih koji su se zarad ličnih interesa stavili u službu manje grupe okupljene unutar zgrade Direkcije, oko uprave i nadzornog odbora, koji nemaju niti nude bilo kakvo rješenje za spas firme s dubiozom od desetine miliona KM; godišnjim gubicima od 15-ak miliona KM, vrijednošću kapitala i imovine daleko ispod obaveza i prema radnicima, fondovima, bankama – navedeno je također u pismu.

Radnici napominju da do prodaje zgrade “Hidrogradnjine” Direkcije nije došlo iako im je godinama obećavano da će to biti jedno od rješenja za spas firme i izmirenje obaveza prema njima i penzionom fondu.

Zgrada Direkcije u centru grada, s više od 40 parking mjesta, iako po sudskim procjenama vrijedna 15-ak miliona KM, i dalje zjapi prazna, propada i samo je mjesto okupljanja grupe radnika koja, okupljena oko čelnika sindikata, na svaki način nastoji zadržati vlastite privilegije i pozicije izdajući interese radnika te održati postojeće stanje a ono neminovno vodi firmu u propast, navedeno je također u pismu.