BiH

Radončić ulazi u vlast: SBB dobit će duplo manje od DF-a?

01/10/2015

Prema konačnom dogovoru koji je postignut uoči vanredne sjednice Doma naroda BiH, SBB dobit će dva ministarstva u federalnoj Vladi. Stranka za Bosnu i Hercegovinu takođe ulazi u Vladu FBiH.

Ulazak Saveza za bolju budućnost u Vladu Federacije dogovoren je između predsjednika ove stranke Fahrudina Radončića i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, saznaje Žurnal iz izvora bliskih SBB-u.

SBB je tražio tri ministarstva ali iz SDA nisu željeli ustupiti tri mjesta

Radončić i Izetbegović sedmicama pregovaraju o formiranju nove većine u Parlamentu i novom sastavu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

SBB je tražio tri ministarstva ali iz SDA nisu željeli ustupiti tri mjesta jer bi u tom slučaju SBB zajedno sa HDZ-om mogao donositi odluke u Vladi Federacije.

U konačnom dogovoru napravljenom prije vanredne sjednice Doma naroda BiH na kojem se delegati izjašnjavaju o povjerenju trenutnom premijeru Fadilu Novaliću, SBB dobija dva ministarstva u federalnoj Vladi.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu takođe ulazi u Vladu Federacije nakon što je Demokratska fronta Željka Komšića (imali četiri ministra u Vladi FBiH) izašla iz vlasti. Stranka za BiH dobija jedno ministarstvo i poziciju direktora Razvojne banke Federacije.

SBB će svoje ljude moći imenovati u Ministarstvo trgovine gdje je trenutno ministar Aleksandar Remetić iz DF-a, te Ministarstvo okoliša i turizma odakle se povukla ministrica DF-a Snježana Soldat.

Stranka za BiH će dobiti ministra u Ministarstvu energije, rudarstva i industrije koje je trenutno bez ministra nakon ostavke Reufa Bajrovića iz DF-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.