Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Raguž: U BiH se ne procesuiraju ratni zločini nad hrvatskim civilima

BiH

FNA_43906

Direktor Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž izjavio je u ponedjeljak u Mostaru kako u BiH postoji neslaganje o karakteru posljednjeg rata i njegovim posljedicama.

– Uvidom u procesiranje u ratnih zločina od 2004. do 2015. godine vidljivo je kako postoji zlouporaba i od pravosudnih institucija BiH u selektivnom pristupu ratnih zločina u zemlji. Naime, primjetno je kako se ne procesuiraju ratni zločini koji su počinjeni nad hrvatskim civilima u BiH te da se Domovinski rat zloupotrebljava za donošenje nekih budućih rješenja za BiH – kazao je Raguž u izjavi za novinare, uoči održavanja okruglog stola na temu “Udruženi zločinački poduhvat, zapovjedna odgovornost u procesuiranju ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i selektivna primjena zakona”.

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskoga narodnoga sabora BiH Božo Ljubić ocijenio je kako je svrha okruglog stola rasvijetliti istinu o Domovinskom ratu u BiH.

– Svrha je s povijesnog, političkog, te pravnog stajališta dati odgovore na pitanja zašto je nekome ovdje u BiH cilj kriminalizacija Hrvatskog vijeća obrane, zatim Domovinskog rata i hrvatskog političkog projekta u BiH. Smatram da to nikome ne koristi, već ide na štetu međusobnog pomirenja i dogovaranja. Jedino što se nameće jeste kako je cilj eventualno utjecaj na modeliranje budućnosti BiH – istaknuo je Ljubić.

Predsjednik Udruge Hrvatske zajednice Herceg Bosne Vladimir Šoljić postavio jepitanje kako to da na području nekadašnje Herceg Bosne ima manje zločina nego na drugim područjima BiH?

-Zar ima većeg zločina od Grabovice… Pobiti ljude i nikom ništa, blokirati medijski, a na sudu izmanipulirati. To je apsurdno – ustvrdio je Šoljić.

Zaključio je kako „danas ispada da je Hrvatska jedina zločinačka država na ovim područjima”.

Okrugli stol organizirao je Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH, u suradnji s Glavnim vijećem HNS-a, Zakladom i Uredom za pružanje pravne pomoći braniteljske populacije, Hrvatskim dokumentacijskim centrom Domovinskog rata u BiH, te Odjelom za branitelje Domovinskog rata HVO HNS-a.