Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ramazanska poruka reisa Kavazovića: Neka nam dobra djela budu putokazi

kavazovic poruka

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Husein ef. Kavazović uputio je tradicionalnu ramazansku poruku vjernicima islamske vjeroispovijesti, povodom svetog mjeseca muslimana, ramazana.

“Draga braćo i sestre, Uzvišeni nas je pozvao da postimo kako bismo bili bogobojazni i kako bismo našu vjeru upotpunili. Taj veličanstveni poziv mi dobrovoljno prihvatamo danas poslije akšam namaza, 1. ramazana 1436. hidžretske godine, dakle, 18. juna 2015. godine. U sljedećih 29 dana ramazana potvrđivat ćemo našu opredijeljenost za slijeđenje uzvišenih principa naše vjere, isključivo i jedino zbog Allahove odredbe da to učinimo, nadajući se Njegovoj velikoj nagradi”, poručio je Kavazović.

Reis je poručio kako je to veliko dobro “za nas, radost za naše duše, umorne od dunjalučkih briga i odmor za tijela”.

“U ramazanu ćemo učiti Kur'an, uživati u milozvučju njegovih ajeta i diviti se mudrosti njegovih poruka. Obnovit ćemo i naše sjećanje na početke objave Kur'ana, prvi farz koji nam je izrečen: uči. Prisjetit ćemo se i snage zajednice muslimana na Bedru i biti inspirirani da i mi tome jedinstvu težimo, srcem i dušom. U ramazanu ćemo osjetiti i djelić slasti oslobođenja i povratka domu, koji su osjetili prvi muhadžiri oslobađanjem Mekke. Braćo i sestre, neka nam svima ramazan prođe u predanim ibadetima i iskrenoj i dubokoj pobožnosti”, kazao je Kavazović.

U ovogodišnjoj ramazanskoj poruci reis Kavazović je poručio da “otvorimo svoja srca i u njih primimo blagodati ovoga mjeseca”.

“Neka nam naša dobra djela budu putokazi u činjenju dobra našim najmilijim. Činimo sve što možemo da se zbližimo s našom braćom i sestrama, s našom rodbinom i prijateljima. Pružimo ruku samilosti siromašnima i prognanima, nevoljnicima i bolesnicima. Nemojmo zaboraviti da oni imaju svoj udio u onome što je nama Uzvišeni darovao. Neka svjetlo ramazana obasja i naše džemate i našu zajednicu i neka nas ujedini u zajedništvu pravovjerja”, poručio je Kavazović.

Zaželio je puno ramazanskog dobra i bereketa muslimanima u BiH i Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori.