Završne riječi

Raširio “ljiljane” u Banjoj Luci: Kakva kazna očekuje Sejfudina Tokića?

sejfudin-tokić

Predsjednik Bošnjačkog pokreta uoči završetka suđenja, koje je trajalo više od tri godine, istakao je da je ubijeđen u oslobađajući presudu

U Osnovnom sudu u Banjoj Luci sutra je predviđeno iznošenje završnih riječi Tužilaštva i odbrane u suđenju Sejfudinu Tokiću, predsjedniku Bošnjačkog pokreta.

Sejfudin Tokić se tereti za, kako je navedeno u optužnici, krivično djelo izazivanja vjerske i nacionalne mržnje te rušenja ustavnog poretka, a Adnan Bajrić za pomaganje izvršenja tog djela.

Predsjednik Bošnjačkog pokreta uoči završetka suđenja, koje je trajalo više od tri godine, istakao je da je ubijeđen u oslobađajući presudu.

– Tom presudom će se potvrditi pravo svakom građaninu BiH da na svakom pedlju države može slobodno prigodnim prilikama isticati zastavu R BiH sa ljiljanima kao simbol slobode i antifašizma i zastave sa kojom je država BiH primljena u ponopravno članstvo UN – saopćeno je iz Bošnjačkog pokreta.

U optužnici se navodi da Tokić i Bajrić pomenuto krivično djelo počinili 22. maja 2015., u Banjoj Luci, prostoru između Gradske uprave i hrama Hrista spasitelja, za vrijeme održavanja pomena povodom godišnjice stradanja 12 beba u Kliničkom centru Banja Luka tokom 1992. godine.

Tokić i Bajrić su u to vrijeme, „raširili ratnu zastavu Armije BiH, kao podsjećanje na dan kada je BiH postala članica Ujedinjenih nacija bez entiteta“.