Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Ratko Đurković negirao krivicu za zločine u Ugljeviku

Tuzilastvo BiH (2)

U novembru 2020. godine Tužilaštvo je podiglo prvi put optužnicu protiv Nedića i Đurkovića stavljajući im na teret zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika

Ratko Đurković, nekadašnji zapovjednik Prvog bataljona Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), izjasnio se pred Sudom Bosne i Hercegovine da nije kriv za zločine počinjene 1992. godine na području Ugljevika, piše Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

“Nisam kriv”, istakao je Đurković na današnjem ročištu.

Đurković je uhapšen 8. septembra 2020. godine, po nalogu Tužilaštva BiH, zbog sumnje da zajedno s Radomirom Nedićem, nekadašnjim zapovjednikom Prve majevičke brigade, nije spriječio zločin počinjen u julu 1992. godine u selu Tursunovo Brdo kod Teočaka, kao i zato što nisu poduzeli aktivnosti da počinioci budu kažnjeni.

U novembru 2020. godine Tužilaštvo je podiglo prvi put optužnicu protiv Nedića i Đurkovića stavljajući im na teret zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Ova optužnica je odbijena jer “dokazi ne upućuju na postojanje potrebnog stepena sumnje da su osumnjičeni odgovorni po komandnoj odgovornosti za zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području sela Tursunovo Brdo kod Ugljevika u ljeto 1992. godine”.

Sud Bosne i Hercegovine je prije ove odluke optužnicu vraćao Tužilaštvu BiH na uređivanje, odnosno doradu, potvrđeno je BIRN-u BiH.

Iz Suda Bosne i Hercegovine je odgovoreno za BIRN BiH da je dostavljena nova optužnica, sa određenim brojem novih dokaza i izmijenjenim činjeničnim opisom, koju je Sud potvrdio u februaru 2021. godine.

Iz Državnog tužilaštva je potvrđeno da se radi o događajima opisanim i u prethodnoj dorađenoj optužnici.

Prema informacijama iz Suda, potvrđena optužnica Tužilaštva BiH tereti Nedića i Đurkovića da su od aprila do kraja oktobra 1992. godine učestvovali u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

U optužnici se navodi da su Nedić i Đurković radnje za koje su optuženi vršili na području općine Ugljevik u sklopu širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih snaga Republike Srpske usmjerenog protiv civilnog stanovništva.

“Znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio napada, učestvovali su u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi u vezi s ubistvom i prisilnim preseljenjem stanovništva, protupravnim, samovoljnim, vojnim potrebama neopravdanim uništavanjem imovine i kršili pravila prema ratnim zarobljenicima u svezi s ubistvima”, navodi se u potvrđenoj optužnici.

Nedić se potvrđenom optužnicom tereti da je radnje za koje je optužen vršio kao “de jure i de facto” (činjenično i zasnovano po zakonu) komandant Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Đurković kao “de jure i de facto” komandant Prvog bataljona te brigade.

Optuženi su da su kao nadređene osobe propustili da poduzmu neophodne i razumne mjere da budu kažnjeni neposredni počinitelji krivičnih djela koja se Nediću i Đurkoviću stavljaju na teret.

Potvrđenom optužnicom Nedić i Đurković su optuženi za zločin protiv čovječnosti u vezi s ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Suđenje Đurkoviću počet će u narednom periodu, dok je na ranije održanom ročištu u aprilu ove godine utvrđeno da Nedić nije sposoban za suđenje te da će Sud naknadno donijeti odluku o nalazu vještaka i eventualnom razdvajanju postupka.