Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

parlament bih

Mitrović: Očekujem da danas bude riješen problem prelaska granice s Hrvatskom

ministri parlament bih

Naveo je da je stupanjem na snagu tog Pravilnika od 20. maja zabranjen tranzitni promet preko graničnog prijelaza Velika Kladuša- Maljevac vozilima čija ukupna masa prelazi 7,5 tona

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović kazao je danas da očekuje da u toku dana bude riješen problem nastao prije nekoliko dana, kada je zabranjen tranzitni promet preko graničnog prijelaza Velika Kladuša- Maljevac vozilima čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Poslanik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH pitao je ministra Mitrovića da li je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH upoznato ili konsultirao od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske prije donošenja Pravilnika o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku.

Naveo je da je stupanjem na snagu tog Pravilnika od 20. maja zabranjen tranzitni promet preko graničnog prijelaza Velika Kladuša- Maljevac vozilima čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Pitao je šta Ministarstvo namjerava poduzeti radi ponovnog otvaranja ovog graničnog prijelaza za tranzitni promet teretnih vozila bez navedenog ograničenja.

Ministar Mitrović je kazao da taj problem traje nekoliko dana i da su, nažalost, o njemu upoznati iz medija i od prijevoznika koji vrše prijevoz određenih roba, a Pravilnik o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatske stupio je na snagu 20. maja 2021. godine.

Podsjetio je da je Ugovor o graničnim prijelazama između BiH i Republike Hrvatske potpisan u Briselu 2013. godine i njime je tretiran i granični prijelaz u Velikoj Kladuši kao granični prijelaz za međunarodni drumski saobraćaj putnika, vozila i robe, bez obzira na njihovo porijeklo, odnosno zemlju iz koje dolaze, osim ako je drugačije uređeno međunarodnim ugovorima kao i osim za robe koje podliježu inspekcijskoj kontroli.

– Donošenjem Pravilnika narušen je Ugovor koji je potpisan 2013. godine. Pravilnikom je ograničen tranzitni promet teretnih automobila sa ili bez prikolice čija ukupna masa prelazi 7,5 tona, koja su sama ili s priključnim vozilom dužine do 14 metara, a donesen je na osnovu Zakona o cestama Hrvatske – naveo je Mitrović.

Istaknuo je da je od saznanja za taj problem, Ministarstvo komunikacija i transporta BiH izvijestilo Evropsku komisiju putem Transportne zajednice, te preduzelo niz aktivnosti da se to pitanje riješi bilateralnim kontaktom s hrvatskim resornim ministrom Olegom Butkovićem i otklone propusti.

Navodi i da je sinoć razgovarao s ministrom Butkovićem, te mu ponovo ukazao na taj problem graničnog prijelaza Velika Kladuša, ali i da njegovi saradnici rade s kolegama iz Ministarstva mora i prometa Hrvatske kako bi novonastalo pitanje bilo riješeno.

Napomenuo je da veliki broj privrednika trpi ogromnu štetu, jer je taj granični prijelaz je vrlo važan i praktično jedini za prijelaz kamiona čija je ukupna masa veća od 7,5 tona.

– Očekujem u toku dana da ovaj problem riješimo bilateralnim putem. Radimo sve što je u našoj moći i još jednom ponavljam da je to nekorektnost s hrvatske strane što nismo na vrijeme upozoreni, jer je veliki broj prijevoznika krenuo u tom pravcu, a onda je došlo do problema da ne mogu proći tim graničnim prijelazom – kazao je ministar Mitrović.