potvrđeno

Drugostepenom presudom “ravnogorcima” po pet mjeseci zatvora

New Project – 2022-06-22T124152.785

Na drugostepenu presudu postoji mogućnost žalbe Trećestepenom vijeću Suda BiH, navodi se

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostepenu presudu kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić osuđeni na po pet mjeseci zatvora za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.

Apelaciono vijeće u nepravosnažnoj presudi, koju je danas izrekla sutkinja Azra Miletić, utvrdilo da su Sladojević, Aleksić i Lečić svojim aktivnostima na skupu “ravnogoraca” u Višegradu veličali četnički pokret i Dražu Mihailovića, te pjevajući pjesme koje u svom tekstu pozivaju na prijetnju i nasilje, počinili krivično djelo “izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”.

Detektor.ba navodi da je suđenje počelo u julu 2021., a prvostepenom presudom iz decembra prošle godine Sud Bosne i Hercegovine oslobodio ih je optužbe da su se okupili u jutarnjim satima 10. marta 2019. godine na Trgu palih boraca u Višegradu, u organizaciji višegradskog opštinskog odbora “Ravnogorskog pokreta”, na kojem je bilo pripadnika pokreta iz Srbije i Crne Gore, u uniformama i sa zastavama, koji su kasnije vozilima otišli na lokalitet Dobrunske rijeke, poznat kao “Draževina”.

Sladojević je tada oslobođen optužbe da se, kao predsjednik “Ravnogorskog pokreta Republike Srpske”, nakon izvršenog postrojavanja obratio prisutnima i predao raport optuženom Aleksiću, dok je u pozadini puštana pjesma sa stihovima koji izazivaju strah.

Aleksić je, prema ranijoj presudi, oslobođen optužbe da se, nakon što mu je na lokalitetu “Draževina” raport predao Sladojević, prisutnima obraćao riječima “Braćo ravnogorci, braćo četnici”, pri čemu su pristuni koristili terminologiju koja izaziva strah, dok se sa razglasa puštala pjesma “Sprem'te se, sprem'te, četnici”.

06.07.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina – Pred Sudom BiH nastavljeno je sudjenje trojici pripadnika Ravnogorskog pokreta koje optuznica tereti da su u ozujku 2019. godine na podrucju Visegrada izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mrznju. Optuzeni Slavko Aleksic. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Lečić je tada oslobođen optužbe da je ispred hotela “Višegrad” započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Na drugostepenu presudu postoji mogućnost žalbe Trećestepenom vijeću Suda BiH, navodi se.