državna ministrica i britanski izaslanik

Razgovarali Turković i Peach: Trenutna blokada nanosi ogromnu štetu građanima BiH

turkovic peach

Ministrica Turković je istakla da trenutna blokada institucija Bosne i Hercegovine i posljednje antiustavne aktivnosti, nanose ogromnu štetu svim građanima i napretku naše zemlje ka Evropskoj uniji, te prijete destabilizaciji cijelog regiona

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine  Bisera Turković u srijedu je razgovarala sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za zapadni Balkan Stuartom Peachom o trenutnim izazovima i situaciji u BiH i regionu te aktivnostima Velike Britanije u našoj zemlji i na području zapadnog Balkana.

Ministrica Turković je istakla da trenutna blokada institucija Bosne i Hercegovine i posljednje antiustavne aktivnosti, nanose ogromnu štetu svim građanima i napretku naše zemlje ka Evropskoj uniji, te prijete destabilizaciji cijelog regiona.

Istakla je da se problemi trebaju rješavati u institucijama naše države, a u kontekstu razgovora o izmjenama Izbornog zakona, naglasila je važnost uključivanja svih parlamentarnih stranaka i drugih zainteresovanih aktera, kako bi se u izbornom procesu omogućila jednaka prava svim građanima u Bosni i Hercegovini.

Specijalni izaslanik Peach je kazao da Velika Britanija želi pružiti podršku cijelom regionu, gdje trenutno postoje brojni problemi. Upoznao je ministricu sa sastancima koje je održao sa zvaničnicima u našoj zemlji, ali i mladim ljudima, te dodao da će u procesu jačanja i napretka Bosne i Hercegovine i regiona, blisko sarađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom.

Peach je ponovio podršku OHR-u i kazao da će blisko sarađivati sa visokim predstavnikom, te promovisati euroatlantske integracije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.