Realizovano skoro 50 posto radova na mostu Svilaj

BiH

most-svilaj

Uz nepovoljan vodostaj u proteklom periodu, konstatirana je realizacija od 44,3 posto radova na mostu Svilaj, jednoj od ključnih tačaka na Autocesti na Koridoru 5C, prenosi Anadolu Agency (AA).

U prostorijama Hrvatskih autocesta u Zagrebu, danas je održan sastanak na kojem su učestvovali Boris Huzjan, predsjednik Uprave HAC-a, Miodrag Furdin, direktor Sektora za investicije i EU fondove HAC-a, Darko Šošić, koordinator Investicione jedinice za EU fondove HAC-a, Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH, te Igor Pejić, sekretar Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Osim presjeka stanja i razmjene informacija od obostranog značaja, na sastanku je razmatrana dinamika aktivnosti na Autocesti na Koridoru 5C, s posebnim naglaskom na dionicu Svilaj – Odžak – most Svilaj – Beli Manastir – Osijek.


Uz nepovoljan vodostaj u proteklom periodu, na današnji dan je konstatirana realizacija od 44,3 posto radova na mostu Svilaj, jednoj od ključnih tačaka na autocesti na Koridoru 5C, čiji su investitori Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i HAC Zagreb.


Sa bh. strane, dionica Svilaj – Odžak je okončana, dok je sa hrvatske strane okončana dionica autoceste Beli Manastir – Osijek, a uskoro se očekuje početak radova na dionici od Osijeka prema mađarskoj granici.



Inicirano je intenziviranje saradnje i zajednički nastup prema EU fondovima u oblasti sigurnosti cestovnog prometa, multimodalnom prometu, ITS-u te smanjenju prometnih zagušenja. Jednoglasno je prihvaćen zaključak o potrebi pripreme zajedničkog memoranduma, odnosno protokola o saradnji u ovim oblastima, kao jednog od instrumenata za što skoriju pripremu i potpisivanje međudržavnih sporazuma o povezivanju prometnih tokova i informacija i zajednički nastup prema institucijama i tijelima EU.