Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reis Kavazović otvorio Gazi Turali-begov poslovni centar u Tuzli (FOTO)

BiH

reis u tuzli (4)

Svečanom akademijom Medžlisa islamske zajednice Tuzla danas je u ovom gradu otvoren administrativno-poslovni centar “Gazi Turali-begov vakuf”, a vrijednost ove investicije je 4.497.000 KM.

Prije svečanog otvaranja centra koji se nalazi u sklopu kompleksa, uz džamiju Gazi Turali-bega, Huseinu efendiji Kavazoviću, reisu-l-ulemi Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, uručen je prepis Turali-begove vakufname, što je najveće priznanje Medžlisa.

reis u tuzli (1)

“Gazi Turali-beg je ostavio ono što i današnje generacije koriste, a što će, zasigurno, koristiti i generacije koje dolaze. Ono bez čega nema života u Bosni je popravljanje međuljudskih odnosa sa komšijama, rodbinom i prijateljima, pripadnicima drugih religija. Bio sam nedavno u Foči i vidio sam da napreduje gradnja Aladža džamije. Važno je da se obnavljaju džamije, crkve i manastiri. Znam da sve to ide teško, ali ipak postoji nada i molim vas da širite dobro među ljudima˝, izjavio je reis Kavazović prilikom primanja vakufname, ističući da je “zvuk čekića znak obnove i gradnje, koja predstavlja najljepšu simfoniju u ovoj državi”.

Reis Kavazović također je naglasio da posebnu duhovnost osjeća u Gazi Turali-begovoj ili Poljskoj džamiji u kojoj je danas predvodio džuma-namaz.

reis u tuzli (3)

“Prilikom renoviranja ove džamije, koja je izgrađena u 16 stoljeću, bilo je mnogo kritika. Ipak, poštujući sve džamije u Bosni i Hercegovini, ja danas najviše duhovnosti osjetim upravo u ovoj džamiji i pozvao bih one koji ranije nisu ulazili u nju, da je posjete”, rekao je reisu-l-ulema.

Tokom svečane akademije također je navedeno da je u Tuzli prije agresije bilo 12 džamija, a danas ih je 39.

Hasan efendija Spahić, predsjednik Medžlisa IZ Tuzla, podsjetio je na historijsku ulogu Turali-bega, koji je nosio titulu časnog gazije.

reis u tuzli (5)

“Podario je Tuzli vakuf sa džamijom, 38 dućana, prvim vodovodom, hanom, javnim kupatilom, musalom, jednu četvrtinu izvora slane vode i velike zemljišne površine. Bio je vizionar, koji je unaprijedio privredu i utemeljio modernu Tuzlu. Nažalost, od cijelog njegovog vakufa, ostala je samo džamija, koju smo rekonstruirali 2014. godine. Danas smo ovdje povodom svečanosti otvaranja administrativno-poslovnog centra, u kojem su izdati svi poslovni prostori. U jednom od njih imamo 50 mladih inženjera koji razvijaju softvere”, rekao je efendija Spahić, ističući da ime najvećeg vakifa sa ovih prostora nikad ne smije biti zaboravljeno.